Annons
Nyheter

Vårprogram på biblioteket

Ryskt och musik bland vårens föreläsningar. Stadsbiblioteket satsar på en Harry Martinson-dag.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2004

På onsdag bjuder Kristianstads Humanistiska förbund in till en föreläsning med Kjell Johansson (tidigare Filmmuseet), som på Österlen driver sitt enmansförslag Murbräckan med en unik rysk utgivning. Efter föreningens årsmöte kommer han att tala om sin utgivning.

Torsdag 25 mars återvänder litteraturvetare Anders Mortensen – Lunds universitet – till sina gamla hemtrakter. År 2000 disputerade han på en avhandling om Gunnar Ekelöf och måhända är detta också ämnet för hans första föredrag i Kristianstad.

Annons

En annan aktiv förening är Bibliotekets vänner.

– När vi återuppstod 1993 efter att ha legat i träda sedan 60-talet var det till stor del som en kamporganisation för folkbiblioteken, som då var satta under diskussion. I dag är vi på flera sätt ett stöd för biblioteket, där jag tror vi gör en viktig insats om vi är med i den utåtriktade verksamheten, säger Göran Ågren, ordförande för Bibliotekets vänner.

Hur ser du på att Stadsbibliotekets programverksamhet har minskat?

– Jag tycker det är synd, naturligtvis, men det kanske har blivit så att de litar på oss. Vi gör gärna sådana här saker, men det är inget som hindrar att biblioteket har en utåtriktad PR-verksamhet.

Vilken betydelse har en programverksamhet?

– Jag tror att det är en viktig gren av bibliotekets verksamhet. Det lockar till läsning, och det är bra att på olika sätt aktivera läsare. Bibliotekets vänners viktigaste paragraf är att vidga läslustan i alla åldrar och det gör vi genom program av olika karaktär.

Först ut i vår är musikprofessor Hans Pålsson – känd från tv – som kommer att prata och spela piano i Lilla salen 10 februari. 24 mars pratar bokhandlare Daniel Soutine om sitt yrke, och 20 april kommer Östra Göinges bibliotekschef Maria Ehrenberg – känd från kultursidan – och talar om sagoinsamlare Eva Wigström och skånska folkminnen.

Stadsbiblioteket, då? Jo, förutom en fortsättning på sin "Lär känna ditt bibliotek"-kurs blir det den 25 april ett symposion om Harry Martinson.

– Allting kostar mer och det finns inte mycket pengar till programverksamhet, säger PR-bibliotekarie Anna Persson. Istället för att satsa på hela serier kommer vi att göra några få, större programpunkter. Idag finns det så många andra arrangemang.

Sune Johannesson

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons