Annons
Nyheter

Vilka folkmord vill vi minnas?

Nyheter • Publicerad 27 januari 2004

KRÖNIKA. Att glömma ett folkmord är, som Elie Wiesel påpekat, att döda två gånger. Vilka folkmord vill vi minnas? Den ständiga fokuseringen på nazisternas brott borde vara en hjälp vid belysningen av andra folkmord. Så har det inte varit. I stället har judeutrotningen under andra världskriget skymt sikten för andra folkmord.

I FN-konventionen om folkmord från 1948 talas om mord på personer i nationella, etniska och religiösa grupper. Konventionen har kritiserats för att den utesluter sådana brott mot mänskligheten som de sovjetiska och kinesiska regimernas terror som har drabbat delar av dessa länders befolkningar.

Annons

En kontroversiell fråga har varit om atombomberna över Hiroshima och Nagasaki och terrorbombningarna av Dresden och Hamburg under andra världskrigets slutskede skall betraktas som folkmord. En annan oklarhet är när pogromer och massakrer övergår i folkmord.

Ett problem har varit svårigheterna med att tillämpa konventionen. Ansvaret för dess efterlevnad ligger på suveräna stater. Först efter händelserna i Bosnien och Rwanda har det blivit möjligt att rättsligt pröva folkmordskonventionen.

Länder med folkmord på sitt samvete har svårt att erkänna sin skuld. Japan vill helst framställa sig som ett av andra världskrigets offer. Under krigets slutskede var det så. Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki var brutala folkmord vid en tidpunkt när krigets utgång var avgjord.

Japan var inte bara offer. Landet har ansvaret för ett av historiens värsta folkmord. Det ägde rum i Nanking under december 1937 och januari 1938. Cirka 300000 människor dödades. De japaner som har arbetat för att sanningen om folkmordet i Nanking skall spridas har förföljts. De som hade ansvar för folkmordet har gjort karriär.

Folkmordet i Nanking utfördes med stor brutalitet. Tillfångatagna kinesiska soldater begravdes levande. Andra dog när japanska soldater tävlade om vem som kunde utföra flest halshuggningar i en följd. Några var levande måltavlor för de japanska soldaternas bajonettövningar. Vanärandet fortsatte efter dödandet. Likskändningar var legio. Halshuggna huvuden med cigarettfimpar i munnen hängdes upp på stolpar. Som en sista grym hälsning sattes vassa föremål i våldtagna kvinnors slidor.

Listan på folkmord vi inte talar om är lång. De miljoner som mördades i det stalinistiska Sovjet håller på att glömmas bort. De regimer i Latinamerika som har varit ansvariga för folkmord har inte ställts till ansvar. Ett av historiens värsta folkmord inträffade för tio år sedan i Rwanda. Det var extremt brutalt.

I flera samhällen i Rwanda genomgick de hutusoldater som skulle utföra folkmordet den sista utbildningen i påsynen av de väntande offren. De ideologiska förberedelserna hade ägt rum under lång tid. Massmord kommer sällan plötsligt. Det tar tid att förbereda sig. Folk som skall döda måste vänja sig. Folk som skall dödas måste vänja sig. Folkmordet i Rwanda hade varit på väg längre än någon vill minnas. Det var välplanerat och utfördes med militär disciplin.

Enligt konventioner om folkmord har länder som får kunskap om det skyldighet att ingripa.

När massmordets slutgiltiga fas i Rwanda inleddes i april 1994 rapporterade tidningar och radio om att det skulle ske. Människorna talade om det. I vissa samhällen tvingades tutsierna på flykten därför att grannarna inte ville ha döda kroppar på gatorna utanför sina hus. Under de nio veckor folkmordet i Rwanda ägde rum dödades fler människor på så kort tid än under något annat folkmord i modern tid.

Det borde vara möjligt att tala om andra folkmord än det som utfördes av nazisterna för sextio år sedan. Det borde vara möjligt att tala om de folkmord som har ägt rum i Armenien, Argentina, Libanon, Chile, Tjetjenien, Ryssland, Kina, USA, Indonesien, Guatemala och en lång rad andra länder.

Annons

Att förebygga folkmord är temat för den stora konferens som äger rum under tre dagar i Stockholm, med början idag. Att inte tala om de som har inträffat är en dålig strategi för att förhindra kommande folkmord. I vems intresse ligger det att vi bara minns nazisternas brott? Hur länge skall vi glömma de andra folkmorden?

Tomas Polvall

Fakta/

Konferens om folkmord

Information om konferensen "Att förebygga folkmord" i Stockholm finns på www.motfolkmord.com

bland deltagarna på konferensen märks Samantha Power. Hennes bok om USA:s passivitet när det gäller att förhindra folkmord, "A problem from Hell", har fått Pulitzerpriset. En lång intervju med Powers finns på

www.theatlantic.com/unbound/interviews/int2003-12-03.htm

Kulturprojekt med anledning av konferensen: www.makingdifferences.com

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons