Annons
Nyheter

Villkorliga fängelsestraff för överfall av fotgängare

Tingsrätten ser mycket allvarligt på överfallet på en kille och en tjej i 20-årsåldern på övergångsstället över Kanalgatan vid Hemköpstorget i Kristianstad.
Nyheter • Publicerad 24 januari 2001

Tingsrätten dömde de två inblandade männen, 23 och 24 år gamla, till två, respektive tre månaders fängelse villkorligt. Männen slipper avtjäna straffen om de istället fullgör 70. respektive 90 timmars oavlönad samhällstjänst. Dessutom kan domen rivas upp om de gör sig skyldiga till nya brott av samma slag de närmaste två åren.

En bara 17-årig flicka som var med dem kom undan med "ett kännbart bötesstraff". Detta tack vare sin låga ålder och trots att hon sparkat på den liggande tjejen. Flickan fick nu hundra dagsböter på totalt 3000 kronor.

Annons

Killen tilldömdes 10500 kronor i skadestånd för sveda och värk och kränkning. Det får de två dömda männen solidariskt betala. Den nu 18-åriga flickan ska ensam betala skadestånd med 1[spatie]100 kronor till tjejen som hon gav sig på. De två ungdomarna var tillsammans med två andra killar på hemväg från centrum vid halv tretiden natten till en söndag i höstas. När de skulle gå över övergångsstället på Kanalgatan stannade en bil och släppte snällt över dem. Sedan körde bilen vidare, men tvärnitade plötsligt. Ur den rusade de två männen och tjejen.

Det blev en ordväxling och munhuggning på platsen och en av killarna och tjejen som gått över gatan fick även stryk.

Tingsrätten tror på killens berättelse att han blivit nedslagen med tre knytnävsslag av den ene mannen. Sedan hjälptes båda männen åt att sparka och slå honom på kroppen och i ansiktet när han låg på marken. Männen dömdes därför för misshandel enligt det händelseförloppet.

Den ene mannen erkände endast ett knytnävsslag, medan den andre hävdade att han klippt till en helt annan person och därför inte kunde dömas för misshandel av killen. Männen säger att bilen stannat därför att de uppfattat det som att ungdomarna gjort ett så kallat fuck-tecken" åt dem och att de hört en smäll som om någon sparkat på bilen.

Tingsrätten vågar inte utesluta att främst bilägaren kan ha känt sig provocerad av att något kanske hänt med hans bil. Det tog tingsrätten hänsyn till som en förmildrande omständigheten när det gällde att bestämma straffen. Tjejen berättar att den 17-åriga flickan rusade fram till henne, spottade henne i ansiktet och gav henne en örfil. Hon fortsatte med att dra henne i håret så hårt att hon först fick stå på tå och sedan vek sig ner på marken. Då fick hon dessutom en spark i sidan.

17-åringen ville tona ner våldet och erkände endast att hon dragit tjejen i håret och sparkat henne i rumpan. Hon menade att det borde vara ringa misshandel.

Tingsrätten tror dock full ut på den drabbade tjejens berättelse och eftersom det förekommit en spark mot liggande person kan misshandel, enligt rätten, inte betraktas som ett ringa brott.

Av Lennart Svenezon 044-18 55 68
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons