Annons
Nyheter

Vinnarens förbannelse

Nyheter • Publicerad 26 januari 2001

Vinnaren tar allt, påstås det i en gammal ABBA-hit. Så var det kanske också en gång, men i dagens hysteriska bjudgivningsvärld framstår vinnarna alltmer som förlorare. Real Madrid betalade i höstas en halv miljard kronor för Luis Figo, men inte ens den drös drömmål av förra årets bäste fotbollsspelare lär kunna rädda den ekonomiskt hårt ansatta klubben som i likhet med i princip alla europeiska storklubbar dras med rejäla skulder. Real Madrid har ett underskott på två och en halv miljard.

Än värre är det föga förvånande i USA. Nyligen skrev den halvdanna baseballklubben Texas Rangers ett tioårskontrakt med mellanbasmannen Alex Rodriguez på motsvarande två och en halv miljarder kronor. Rodriguez tjänar alltså närmare 700 000 om dagen – åtta spänn per sekund!

Annons

Problemet är egentligen inte summorna i sig och inte heller den svindlande omoralen. Problemet är att ”vinnarna” i dessa budgivningar aldrig kommer att få tillbaka en bråkdel av sina investeringar. Därför talas det i USA numera om ”vinnarens förbannelse”, läser jag i tidskriften New Yorker (8/1).

Budgivningen om Rodriguez var för övrigt hemlig varför Texas Rangers bud var en smärre felkalkyl; man erbjöd kort sagt ungefär miljard mer än nödvändigt.

men vinnarens förbannelse är inte enbart förbehållen idrottens galna värld. Strax före jul slogs amerikanska bokförlag om Hillary Clintons kommande memoarer. Vinnarens förbannelse drabbade det anrika förlaget Simon & Schuster som glatt erbjöd presidenten in spe motsvarande åttio miljoner kronor.

Nu är Hillary Clinton ingen författardebutant. Hon har skrivit flera uppmärksammade böcker, till exempel Dear Socks, Dear Buddy som handlar om Clinton-familjens husdjur (och dessutom innehåller många exempel på brev som barn skickat till husdjuren). Därtill har hon skrivit en bok om livet i Vita Huset som till och med avslöjar recept och menyer.

Likväl undrar man stilla hur Simon & Schuster ska få tillbaka sina pengar. Memoarerna måste bli en miljonsäljare, därtill en av historiens mest sålda böcker i sin genre.

Nog för att författare som Stephen King, John Grisham och Michael Crichton får motsvarande förskott, men då ligger också självklara filmatiseringar av romanerna i vågskålen.

men det är inte helt omöjligt att Hillary Clintons memoarer kan bli film, det vill säga om boken är tillräckligt snaskig. Möjligen är det just detta Simon & Schuster hoppas på, ja rentav räknar med. Simon & Schuster ingår numera i en av världens största mediekoncernen, Viacom/CBS, som bland annat äger filmstudion Paramount, ett tjugotal tv-kanaler (med till exempel David Letterman) och MTV.

Några ynka miljoner dollar i förlust för bokförlaget kompenseras mer än väl när resten av koncernen suger ut varenda cent ur memoarerna. Så fungerar det numera. Bokförlagen har blott en minimal biroll i de mediala miljardprojekten.

Själv hade jag om jag hade haft Alex Rodriguez lönevillkor nu skrivit ihop en sisådär sextiotusen kronor. Ingen dålig förbannelse.

ÖRJAN ABRAHAMSSON

Annons

Fotnot: Lördag är en kulturkrönika av skilda skribenter som kommer att publiceras om lördagarna. Vi börjar idag med Örjan Abrahamsson, kulturskribent bosatt i Stockholm.

Vill du medverka, kontakta kulturredaktionen.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons