Annons
Nyheter

von Trier, amerikan

Nyheter • Publicerad 30 januari 2004

KULTURTANKE. I senaste numret av tidningen Black Book avslöjar Lars von Trier en oväntad sak. Han är nämligen inte dansk – utan amerikan. Magnolia-regissören Paul Thomas Anderson, som pratar film med von Trier i Black Book, blir minst sagt förvånad av nyheten. Särskilt eftersom den flygrädde danske filmaren aldrig har satt sin fot i USA.

"Kom igen, jag är amerikan", säger von Trier. "Jag är redan där. Jag tar del av det amerikanska livet."

Annons

PT Anderson, som inte riktigt vet vad han ska tro, får sedan följande förklaring: "80 procent av mina medier tar upp saker som har med Amerika att göra. Det gör att Amerika är en del också av mig. Och av den anledningen har jag all rätt i världen att säga precis vad jag vill om ämnet – jag har ju för tusan hört mer om Amerika än om Danmark!"

Att von Trier slutat skildra Danmark för att istället göra tre filmer om det amerikanska livet, är i det sammanhanget fullt begripligt. Men på Oscarsgalorna kommer hans verk nog ändå att hamna i kategorin "utländska filmer".

Anders Mildner

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons