Annons

Anrik tradition, ny innebörd

Traditionen i Trefaldighetskyrkan är gammal. Minst 100 år, troligen ännu äldre. Namnet har skiftat – Fattigmanskonsert, Fattigkonsert och (som nu) Julkonsert. Men ändamålet är i grunden detsamma: Att göra en insats för dem som annars inte firar en lika god jul som oss andra.
Nöje • Publicerad 12 december 2002
Den traditionella julkonserten i Trefaldighetskyrkan arrangeras på söndag. Bland andra medverkar musikdirektör Torbjörn Gustafsson (vid pianot), Henry Jönsson (Kristianstads Sångförening), Ingemar Båth (Kören TreKvart), Ingrid Dahlström och Lars Augustsson (båda Huvi Kören). BILD: BOSSE NILSSON
Den traditionella julkonserten i Trefaldighetskyrkan arrangeras på söndag. Bland andra medverkar musikdirektör Torbjörn Gustafsson (vid pianot), Henry Jönsson (Kristianstads Sångförening), Ingemar Båth (Kören TreKvart), Ingrid Dahlström och Lars Augustsson (båda Huvi Kören). BILD: BOSSE NILSSONFoto: 

Carin Borg på kultur- och fritidsförvaltningen gissar att den första ”Fattigmanskonserten” genomfördes mot slutet av 1800-talet. Det sägs att några av Kristianstads societetsdamer tog intiativet med avsikten att göra något för dåtidens fattiga.

2002 ser Sverige – och Kristianstad – annorlunda ut. Fattigdomen är inte utbredd, men det finns i samhället en ensamhet som kan bli särskilt svår i jultid. Därför har ”Fattigmans...”, förlåt Julkonserten, som främsta uppgift att samla in pengar till de föreningar som tar ansvaret att arrangera julfirande för de ensamma.

Annons

Sedan något år tillbaka föreligger ett beslut i Kyrkorådet om avgiftsfri entré i kyrkan, och enligt Carin Borg har kollekten som tas upp i samband med konserten gett större intäkter:

– Förra året hade vi ungefär 800 besökare som tillsammans skänkte 11000 kronor. En mycket bra siffra. En nyhet för året är att Martina Callmer blir den första kvinnliga sångsolisten i Julkonsertens långa historia.

– Tommy Ekman hade rollen under många år, innan Bo Johansson tog över. Nu tyckte Maria (Hörman) och Carin (Borg) att det var dags för kvinnlig solosång och då var Martina ett naturligt val. Hon har varit solist i stora sammanhang tidigare, säger Torbjörn Gustafsson som är Trefaldighetskyrkans musikdirektör. Bland de medverkande musikföreningarna finns Kristianstads Sångförening som bildades redan 1874.

– Då levde man i ett annat klassamhälle, säger Henry Jönsson i föreningen. En jubileumsbok från 1924 berättar att kören till en början bestod av en person ur varje yrkesgrupp.

Idag har Kristianstads Sångförening fjorton medlemmar, varav merparten är pensionärer.

– Två av sångarna har varit med sedan 1930-talet. En, Gösta Berge, fyllde nyligen 90 år, berättar Henry Jönsson. Julkonserten engagerar också Kristianstads Juniormusikkår, Huvi Kören, Åhus Manskör (som sjunger tillsammans med Kristianstads Sångförening), JJ Big Band (tidigare Gärdsbandet), Kören TreKvart samt Kristianstads Stadsmusikår.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Anders Tell hälsar välkommen och har också fått välja konsertens inledande psalm: Gläns över sjö och strand.

– Vanlig, men fin. En psalm som verkligen betyder jul för mig, säger Tell.

Anders Mårtensson

044–18 55 58

anders.martensson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD MUSIK
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons