Annons

Bannlyst opera får nytt liv i helgen

På fredag och lördag kommer så den sällsynt spelade ”Maria Stuart” av italienske Gaëtano Donizetti till nordostskånska breddgrader. Vid ursprungspremiären bannlystes operan.
Nöje • Publicerad 22 augusti 2013
Turnerande Operafabriken ger den sällsynt spelade operan ”Maria Stuart” på originalspråket italienska i Osby på fredag och Kristianstad på lördag.
Turnerande Operafabriken ger den sällsynt spelade operan ”Maria Stuart” på originalspråket italienska i Osby på fredag och Kristianstad på lördag.Foto: Foto: Bass Nilsson

– Den var politisk inkorrekt, säger Leena Malkki som spelar Elizabetta.

Operan handlar om de två drottningarna Maria Stuarda (Maria Stuart) och Elizabetta (Elizabeth I) som kämpade om makten över Storbritannien på 1500-talet. Maktkampen slutade med att Maria Stuarda avrättades.

Annons

I operan finns det en scen där Maria Stuarda kallar Elizabetta för en ”ful bastard”. Denna replik fick till följd att kungen av Neapel bannlyste Donizettis opera direkt efter genrepet.

Drottningen var nämligen ättling till den riktiga Drottning Elizabeth I och hon svimmade när hon hörde de grova orden.

Trots försök att skriva om operan och att sätta upp den i en annan stad, så föll ”Maria Stuart” i glömska i 130 år. På 1950-talet sattes den upp igen och blev då en stor succé.

Förra året spelade Operafabriken Bellini-operan ”Romeo och Julia”. Leena Malkki från den fria operagruppen hittade ”Maria Stuart” i ett operalexikon när hon letade efter en intressant sommaropera till årets turné.

– Vi har lärt oss att det är viktigt att spela operor som inte är på repertoaren så ofta. Något annat än ”Tosca” och ”Madame Butterfly”. Det finns en skattgömma av ospelade operor. Den här är spännande, men ändå lättillgänglig, säger Leena Malkki.

Förra året lekte ni med könsrollerna genom att ha kvinnliga sångare i båda huvudrollerna. Gör ni något liknande i år?

– Det behövs inte för den här operan är spännande som den är. Det är två kvinnor i extrema maktpositioner. De här drottningarna var som halvgudar. Trots att vi har en mera modern kvinnosyn nu finns det ingen kvinna som är i närheten av att ha deras position i dag.

Finns det något annat som skiljer er från andra operasällskap?

– Vi spelar på originalspråk, men har en svensk berättare som förklarar handlingen. På så sätt överbryggar vi språkbarriären, men respekterar ändå kompositörens önskningar.

Lena Malkki tipsar också om den speciella scenografin som bland annat består av tre skärmar med ett skuggspel.

Annons

– Och så kommer vi att ha iögonfallande kläder. De är en blandning av nu och då. Tudorstil, fast med jeanstyg.

Operafabrikens uppsättning, ”Maria Stuart” ges på Borgen i Osby nu på fredag 24 augusti. Följt av Kristianstads konserthus den 25 augusti.

Mikael Hallqvist
Emilia Söelund,
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons