Annons

Bästa filmerna 2002/Anders Mårtensson

Nöje • Publicerad 29 december 2002
Mannen utan minne. Bäst 2002, tycker Ingela Brovik. BILD: FOLKETS BIO
Mannen utan minne. Bäst 2002, tycker Ingela Brovik. BILD: FOLKETS BIOFoto: 

1. Monsunbröllop

(Indien, regi: Mira Nair)

Annons

Mustigt och färgsprakande. Underhållande och känslostarkt. Mira Nairs hemkomst blir både en lovsång till och en klagan inför ett New Delhi i brytningstid.

2. Tala med henne

(Spanien, regi: Pedro Almodóvar)

Det handlar om ensamhet, om kravlös vänskap och hängiven kärlek. Almodóvar talar lågmält den här gången och berör starkare än någonsin tidigare.

3. Älskar dig för evigt

(Danmark, regi: Susanne Bier)

Ovanligt uppslitande relationsdrama med extraordinära skådespelarinsatser (Mikkelsen, Steen, Lie Kaas, Richter). Efter en praktkalkon som Livet är en schlager är det märkligt att Susanne Bier kvalar in bland Vinterberg och von Trier.

4. The Man Who Wasn"t There (USA, regi: Joel Coen)

Ok, Coenbröderna säger egentligen ingenting. Men hur kan man annat än kapitulera inför denna kärleksfulla hyllning till noir-genren?

5. Gosford Park

Annons

(USA/Storbritannien, regi: Robert Altman)

Mer eller mindre korkat herrskap. Pålitligt ? och intrigerande ? tjänstefolk. Robert Altman i storform skruvar komedi till Agatha Christie-thriller på brittiskt lantgods.

6. Ingenmansland

(Bosnien, regi: Danis Tanovic)

Grannar dödar varandra. Ingen förstår varför och världen tittar på. Danis Tanovic avlossar en besk salva mot FN när han berättar om söndringen av det som en gång var hans hemland.

7. Livsverket

(USA, regi: Irwin Winkler)

Förlåt gamla synder, gå vidare, bygg upp något nytt. En magnifik Kevin Kline spelar mannen som kommer till insikt när döden flåsar honom i nacken.

8. The Royal Tenenbaums

(USA, regi: Wes Anderson)

Annons

Svart som synden ? och skamlöst underhållande. Royal Tenenbaum (Gene Hackman) är årets skitstövel.

9. Monster"s Ball

(USA, regi: Marc Forster)

Nedärvda värderingar plågar en segregerad amerikansk söder. Två trasiga själar skall mötas i hopp om försoning. Lysande spel av Billy Bob Thornton och Oscarsvinnaren Halle Berry.

10. Den lugna staden

(Frankrike, regi: Robert Guédiguian)

Några dagar år 2000 i högextremismens, arbetslöshetens och hopplöshetens Marseille. Robert Guédiguian (som gästar Göteborg Filmfestival i januari) ruskar om publiken och gör den politiska eliten i hela Europa till mottagare av budskapet.

anders.martensson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons