Annons

Bergfeldt kämpar mot premiärnerverna

Efter flera år av Skavlandominans tar Carina Bergfeldt tar över fredagskvällarna i SVT. Nu löper den rutinerade journalistens nerver amok inför premiären. ”Vissa människor vill att det ska vara jättedåligt, och jag vill inte göra dem nöjda”, säger hon.
Tv • Publicerad 11 januari 2021
Carina Bergfeldt är aktuell med pratshowen ”Carina Bergfeldt” i SVT.
Carina Bergfeldt är aktuell med pratshowen ”Carina Bergfeldt” i SVT.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Det finns många skillnader mellan att vara korrespondent i ett av världens största länder, och att hålla i en pratshow hemma i Sverige. Inför premiären av "Carina Bergfeldt" har huvudpersonen själv upptäckt flera "tics" från tiden i USA som i sista stund måste arbetas bort.

– När man går live som korrespondent står man väldigt bredbent, som en trädstam. I och med att du är utomhus i alla konstiga situationer så ska det inte gå att rubba dig, det ska kunna komma en tornado. Nu märker jag att jag står som en trädstam i studion, det ser inte klokt ut, säger hon och skrattar.

Annons

Vid årsskiftet gick Fredrik Skavlan på föräldraledighet, och hans program som har sänts sedan 2009 tar en paus. Carina Bergfeldt har fått höra från SVT att hon inte är "Lillskavlan", "Nya Skavlan" eller ens hans vikarie. Det här är hennes show.

– Jag är jättenervös. Det kommer direkt efter "På spåret" med två miljoner tittare och det har inte varit en kvinnlig programledare på länge. Vissa människor vill att det ska vara jättebra och jag vill inte göra dem besvikna, vissa människor vill att det ska vara jättedåligt och jag vill inte göra dem nöjda, säger hon.

Carina Bergfeldt är van vid att intervjua människor under extrema situationer, och berättar att hon alltid har dragits till "elände". Hon kopplar det till sin uppväxt i en dysfunktionell familj, något hon bland annat har berättat om i "Sommar i P1" 2019.

– På något sätt har kaosartade situationer känts bekanta och jag har märkt att jag är bra på att få folk att prata när det handlar om svåra saker. Det känns viktigt att ge dem en röst, säger hon.

Var får du din egen drivkraft ifrån?

– Jag tror att det är en medfödd överlevnadsinstinkt. Jag har blivit tillsagd att jag inte är bra och att jag inte är värd att ha det bra, hela mitt liv. För att överleva måste du försöka motbevisa det, vad är annars poängen? Om de inte har fel kan man lika gärna ge upp, och det vill jag inte.

Ännu är det inte offentligt vilka gäster som kommer att sitta i Carina Bergfeldts intervjusoffa. Under 2020 blev hon själv intervjuad av Fredrik Skavlan, men han kommer inte att dyka upp i hennes program.

– Nej, han är inte planerad säsong ett. Skavlan är väldigt privat, han gillar inte att berätta mycket om sig själv. Som gäst tror jag inte att han skulle öppna sig så mycket som tittarna skulle vilja, men skulle han vilja prata om det ena och det andra och det tredje är han välkommen!

Programmet har premiär den 15 januari i SVT1.

Fakta

Carina Bergfeldt

Carina Bergfeldt är född 1980, uppvuxen i Västergötland.

Hon har bland annat arbetat som reporter på Aftonbladet och som USA-korrespondent på SVT. 2012 tilldelades hon Stora journalistpriset i kategorin "Årets berättare" för reportaget "Dagen vi aldrig glömmer" om massakern på Utøya.

2019 medverkade hon i dokumentären "Min hemlige bror", om hur hon, efter att ha tagit ett dna-test, upptäcker att hon har en okänd halvbror i USA.

Carina Bergfeldt var sommarvärd i P1 2019 och berättade där om sin barndom som var fylld av våld och psykisk misshandel.

Nu är hon aktuell med pratshowen "Carina Bergfeldt". Programmet har premiär den 15 januari i SVT1.

Fakta

Carina Bergfeldt om ...

...att prata om sin uppväxt i en dysfunktionell familj:

Jag tycker det är viktigt att inte försköna eller hålla tillbaka om någon ställer frågan. När du är liten i en familj där någonting är fel, våld eller övergrepp eller misshandel, lär du dig tidigt att det ska vara hemligt. Du lär dig att hålla inne saker. Det är väldigt uttröttande och destruktivt. På något sätt har jag slutat skämmas helt enkelt. Om någon frågar säger jag som det är, skammen är inte min.

...när hennes vilja att prestera går för långt:

Jag har jobbat alldeles för mycket många gånger och jag har svårt att säga stopp. Jag har jobbat med dubbelsidig lunginflammation, när jag hade kolera skrev jag en kolumn från sjukhussängen och jag hade en nackskada som behövde akutopereras, men insisterade ändå på att jag behöver bevaka en marsch i Washington. Jag är lite korkad när det kommer till att ta hand om min hälsa.

...sin drömgäst i programmet, Prins Daniel:

Jag har levt ett liv där många män runt mig inte har hanterat min framgång väl, och det gör att jag är oerhört svag för män som är bra på att hantera starka kvinnor. Tack och lov är jag gift med en sådan nu, men Prins Daniel är det ultimata beviset på en man som är bekväm med att stå två steg bakom. Jag skulle så himla gärna vilja prata med honom om det, säger hon.

”Jag har blivit tillsagd att jag inte är bra och att jag inte är värd att ha det bra, hela mitt liv. För att överleva måste du försöka motbevisa det, vad är annars poängen? Om de inte har fel kan man lika gärna ge upp, och det vill jag inte.”
Carina Bergfeldt
Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons