Annons

Dogge är mer än hip hop med attityd

Nöje • Publicerad 28 januari 2001

Latin Kings med Daddy Boastin. Markan i Hässleholm, 27 januari.

Dagens svenska hip hop artister pratar om The Latin Kings med största aktning. Det var Latin Kings som sådde fröet till den svenska hip hopen med Välkommen till förorten 1994.

Annons

Tillsammans med Infinite Mass gjorde de en första ansats att få ut svensk hip hop i stugorna. Tyvärr rann det ut i sanden, men grunden lades i alla fall till den svenska hip hop kulturen som växer allt starkare idag.

”När Latin Kings kommer till stan är det bara kärlek och respekt, ingen attityd” säger Dogge flera gånger under konserten. Men det är inte bara kärlek och respekt, det är fest, det är party och det är händerna i taket.

ungefär 150 betalande har sökt sig till Markan denna kväll. Nog borde fler haft ork att masa sig dit när en svensk hip hop ikon som The Latin Kings kommer på besök. Men till er som tänkte gå men liksom inte orkade är det bara att göra lång näsa.

Trots att Dogge är märkbart hes och direkt deklarerar att han är sjuk visar han vilken scenbegåvning han är. Denna kille har utstrålning, scennärvaro och publikkontakt som är något speciellt. Utan några stora gester lyckas han bryta ner den osynliga barriären mellan artist och publik. Dj Salla, Chepe och Daddy Boastin får ursäkta men det är Dogge som lyser starkast. Med en frisk Dogge och lite större och lite mer röjigare publik kan nog stämningen bli hur hög som helst. Det ryktas om att så var fallet när Latin Kings gästade Malmö i torsdags tillsammans med Mobbade Barn Med Automatvapen.

spelningen på Markan får också klart godkänd eller till och med väl godkänd. Ljudet var bra och när volymen höjts på Dogges mick blev det närmast perfekt. Låtarna från senaste albumet Mitt Kvarter känns tyngre och tätare live än på plattan. Ainaziz är nog allra bäst den kväll tät följd av Blend dom, men de är ju bra även på albumet. Den låt som övertygar mycket mer live än på platta är titellåten från Mitt Kvarter. Den självklara publiklåten är De é Knas och killarna längst fram får visa att de kan texten.

Kvällen avslutas med den låt som allting började med, ”Snubben hade en pistol”. En sak är säker, Latin Kings visar att de livemässigt klarar sig mycket bra i den svenska hip hop svängen..

Till sist vill jag höja händerna för uppvärmaren Fanatic Rumbelin som visar upp bra rap och bra DJ:ing. Inlägget om Buffaloskor är riktigt kul även om jag har svårt att förstå debatten om dessa skodons vara eller inte vara.

ROGER BING

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons