Annons

En cynisk amerikan i Japan

Han har redan blivit nominerad för en Golden Globe och det tippas att han också kommer att bli Oscarnominerad. Men för Tom Cruise är det bara det faktum att Den siste samurajen över huvud taget blivit gjord som är det viktiga. "Jag gör inte filmer för att få priser. Men när det händer är det jättekul."
Nöje • Publicerad 6 januari 2004
Rollen i Den siste samurajen har gett Tom Cruise en Golden Globe-nominering. Priser är dock något skådespelaren tar lätt på. BILD:PRESSENSBILD
Rollen i Den siste samurajen har gett Tom Cruise en Golden Globe-nominering. Priser är dock något skådespelaren tar lätt på. BILD:PRESSENSBILDFoto: 

Den siste samurajen, som får sin Sverigepremiär den 23 januari, har regisserats av Ed Zwick. Det är en mycket våldsam, episk berättelse om hur en desillusionerad och cynisk amerikan kommer till Japan i slutet av 1800-talet för att träna den kejserliga armén. Omständigheter leder till att han i stället hamnar hos de samurajer, som motsätter sig det utländska inflytandet i Japan och som slåss enligt de gamla hederskoderna, det som kallas Bushido. –  Det där med Bushido är någonting som jag mycket starkt identifierar mig med. Det handlar om lojalitet och om ansvar och om att man alltid ska stå för konsekvenserna av det man sagt eller gjort. Dessutom har jag alltid varit fascinerad av Japan. Jag har varit där många gånger och alltid känt mystiken och gåtorna som finns där. Den siste samurajen är ett försök att fånga och förmedla detta, säger Tom Cruise, som kommit till Berlin som första anhalt på en veckas turné till en rad europiska huvudstäder.

Cruise berättar länge och entusiastiskt om all den svärdsträning han gjorde för filmens actionscener och beskriver med gester och en gång till och med genom att ställa sig på sin stol hur träningen gick till och vad den lärt honom.

Annons

–  Vi arbetade med svärden i åtta månader innan inspelningen började, varenda dag. Och det var viktigt att vi alla behärskade det, eftersom sättet actionscenerna filmades på gjorde att det hade varit lätt att bli av med ett öra eller en näsa.

Det är lätt att läsa in paralleller med vad som händer i världen i dag, speciellt om hur man i många länder motsätter sig det amerikanska inflytandet och den amerikanska närvaron. Detta är någonting som Cruise inte så gärna vill gå in närmare på.

–  Jag tänkte inte på dagens politiska situation när vi gjorde filmen. Men om man ser på hur världen ser ut i dag, är det lätt att se att vi alla måste ena oss. Vi måste respektera varandras kulturer och vi måste hylla olikheterna mellan oss. Om några veckor delas årets Golden Globe-priser ut och i slutet av februari är det dags för årets Oscarutdelning. Cruise kommer att gå dit, vare sig han blivit nominerad eller inte.

–  Oscarutdelningen är en underbar hyllning till filmen. Jag känner mig inte som om jag tävlar med någon. Om jag blir nominerad och någon annan vinner, kommer jag att vara lycklig för hans skull, och om jag vinner hoppas jag de andra är lyckliga för min skull.

Härnäst kommer vi att få se Tom Cruise i Michael Manns thriller Collateral. Cruise spelar där en lönnmördare. Därefter kommer han att göra huvudrollen i en tredje Mission: impossible. Vid sidan av detta producerar han filmer för andra. När ska han regidebutera?

–  Det kanske kommer en dag. Just nu är jag nöjd med att få göra så pass olika filmer som möjligt och att dessutom få möjlighet att hjälpa fram andra genom att se till att deras filmer blir gjorda. (TT Spektra)

Gunnar Rehlin

noje@kristianstadsbladet.se

BERLIN FILM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons