Annons

En känsla av frihet – från start till mål

Egensinnigt och makalöst. Duvchis ”This kind of ocean” är precis vad det här skitåret behöver.
Recension • Publicerad 12 december 2020
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
I slutet av det märkliga 2020 slår Duvchi (Jens Duvsjö) till med ett upplyftande album.
I slutet av det märkliga 2020 slår Duvchi (Jens Duvsjö) till med ett upplyftande album.Foto: Jessica Gow

Efter släppet av "With the world" 2015 gjorde Jens "Duvchi" Duvsjö som många andra i den svenska musikklicken de senaste åren: flyttade till andra sidan Atlanten för att satsa på låtskriveri åt internationella artister, företrädesvis i Los Angeles. Inte alla lyckades, men det gjorde Duvchi. Förutom stjärnor som Rihanna har svenska diton som Zara Larsson, Loreen och Rebecca & Fiona också fått ta del av hans låtkaka.

Och allt det kan man ju bli trött av. Det blev Duvchi. Pressen blev så hård att han hamnade på sjukhus och var nära att förlora greppet om det meningsfulla i musikskapandet.

Annons

På ett sätt är det motsägelsefullt att "This kind of ocean" blev Duvchis väg tillbaka från botten. Kan det verkligen hjälpa att jobba vidare med det som varit nära att knäcka en? Det motsatsförhållandet är dock precis det som lyfter albumet till svindlande höjder. Här finns en frihetskänsla i hela produktionen från start till mål, som om låtarna har frigjort sig från strikta låtskrivarramar – hur framgångsrika de än må vara – för att leva sina egna liv.

Duvchis androgyna och spröda röst ledsagar lyssnaren över havet, från direkta "Altitude" via suggestiva "Geronimo" och osannolikt snygga monotona Kaydence-samarbetet "She roam". Här ryms Kate Bush, Antony and the Johnsons, The Knife och A-listepop på lika stor yta och låtarna inbjuder ena stunden till att vilja lägga sig på rygg i det stilla havet och bara flyta med, för att nästa sekund kastas omkring av vågorna. "This kind of ocean" är både egensinnig och makalös och precis vad det här jäkla skitåret behövde.

Pop

Duvchi

Titel: "This kind of ocean"

Skivbolag: Pias Recordings

”Låtarna inbjuder ena stunden till att vilja lägga sig på rygg i det stilla havet och bara flyta med, för att nästa sekund kastas omkring av vågorna.”
Sara Haldert
Sara Haldert/TT
Annons
Annons
Annons
Annons