Annons

Familjen väntar tillökning

Efter ett hyllat album och ett flitigt turnerande vet de flesta nu vem artisten Familjen är. Under sitt alias uppträder Johan T Karlsson i kväll på Emmabodafestivalen.
Nöje • Publicerad 1 augusti 2009
Johan T Karlsson. Bild: Sara Mac Key
Johan T Karlsson. Bild: Sara Mac KeyFoto: 

Johan T Karlsson har precis kommit hem från en turné i Island, Färöarna och Polen. Tidigare har Familjen turnerat mycket i Skandinavien men också i länder som England, Tyskland, Holland, Italien och en elva dagar lång turné i Australien.

– Vi har gjort en del spelningar i år men försökt hålla det nere lite, säger Johan T Karlsson. Jag behöver tid till att jobba med nästa album. Vi har klarat oss med materialet från första plattan överraskande länge men det här är tredje sommaren som vi spelar med bara det första albumet i ryggen så vi har medvetet hållt oss borta från hemtrakterna. Spelningen på Emmabodafestivalen är den enda i södra Sverige i sommar, berättar Johan T Karlsson.

Annons

Första släppet väntas bli en singel i höst och Familjens nya album är tänkt att komma ut senare i vinter

– De som gillade förra plattan kommer definitivt känna igen sig, det blir inga omvälvande förändringar. Jag har sållat bland ett femtiotal idéer och sen valt ut tolv. Kanske väljer jag bort ett par till. Nu måste jag bara skriva en massa texter och det är det värsta jag vet. När det väl är klart så går det fort. Det har gått snart tre år sedan Familjens hyllade debut "Det snurrar i min skalle" kom ut. Efter det har Johan T Karlsson bland annat släppt en remix-ep och nu senast bidragit till P2-programmet "Ströms samlingsskiva" där artister tolkar sina hatlåtar.

– Jag gjorde en cover på Lis Sörensens "Mine öjne de skal se". Jag gjorde den för att det är en rolig låt och sen har den oväntat spelats rätt mycket på P3. Låtar som den har blivit som små parenteser mellan albumen.

Johan T Karlsson växte upp i Hässleholm och började redan i tonåren att spela i olika band på Markan. Det var först som trettio-åring som han slog genom med sitt soloprojekt Familjen.

– Jag har hållit på skitlänge utan att komma nånvart men det har inte heller varit min ambition, berättar Karlsson. Jag har aldrig haft någon ambition med Familjen heller. Det var Magnus Bjerkert på Adrian Record-ings som ville ge ut min platta och sen bara tog det fart. Men det är ju skitkul, nu kan jag leva på min musik. Jag hade nog aldrig pallat det här om jag var 23. Jag har mer självförtroende nu och är mycket lugnare än när jag var ung, berättar han vidare. På scen får Johan hjälp av Andreas Tilliander, också han hyllad musiker från Hässleholm.

– Ja, han har dubbelt upp. Mellan våra spelningar så gör han spelningar under eget namn, den stackaren. Vi har känt varandra sedan högstadiet men det är först nu när vi börjat jobba ihop som vi blivit nära vänner. Nu är han som en brorsa. Eller vi är nog snarare som ett gift par. Innan sov vi alltid i samma rum, ofta till och med in samma säng, säger Johan och skrattar. Vi brukade stå uppskrivna som Mr. Johan and Andreas Tilliander.

Kreativt så gör Johan allt i Familjen men det gifta paret funderar på att även jobba ihop på ett skapande plan.

– Vi har planer på att starta upp någonting nytt ihop, som drar mer åt danshållet. Vi har mest jammat men vi har sjukt många idéer.

Det har pratats mycket om varför det kommer så många uppmärksammade artister från Hässleholm som gör elektronisk musik. Förutom Familjen och Andreas Tilliander växte bland andra Sophie Rimheden också upp i området.

– Jag vet inte hur det kommer sig, säger Johan T Karlsson. Vi var nog bara många som höll på med samma sak samtidigt. Markan har haft stor betydelse, där hängde vi allihop. Egentligen tror jag att det kunde varit vilken stad som helst. Men det är nog många som började spela för att det händer ju ingenting i Hässleholm, och sen känner man sig uttittad också. Det blir så i en liten stad när man är jävligt inne på sin grej, det blir ett starkt utanförskap. Vi gick till Arbetsförmedlingen allihop och dem frågade vad man skulle bli när man blev stor. "Musiker" sa man och så skrattade de nedlåtande och sa "Eller hur?". Jag tror vi drivs av ett hämndbegär, en stark revanschlusta. Åtminstone känner både Andreas och jag det så.

En person som utan tvekan har bidragit till att ge Familjen extra uppmärksamhet är videoregissören Johan Söderberg som har gjort två fantastiska videor till "Snurrar i min skalle" och "Huvudet i sanden". – Det grymma med honom är att han inte gör saker som är typiska för en genre, menar Karlsson. Det är så tråkigt att exempelvis hiphopvideor alltid måste se ut på ett visst sätt. Det är mycket roligare att ställa sig utanför klyschorna, och mer utmanande för dem som ser videon. Johan bara skickade mig videon till "Snurrar i min skalle" som han gjort på helt eget bevåg. Det var faktiskt dagen innan vi skulle göra en "riktig" video till den låten. När jag såg Johans version var det ju bara att boka av inspelningen.

Isac Nordgren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons