Annons

Fräscht, fräckt, överraskande

Nöje • Publicerad 5 januari 2001
Roro (Fares Fares) och Lisa (Tuva Novotny) upplever kärlek med vissa förhinder i Jalla! Jalla!. Bild: SONET FILM
Roro (Fares Fares) och Lisa (Tuva Novotny) upplever kärlek med vissa förhinder i Jalla! Jalla!. Bild: SONET FILMFoto: 

Jalla! Jalla!. Svensk komedi. Manus och regi: Josef Fares. I rollerna: Fares Fares, Torkel Petersson, Tuva Novotny, Laleh Pourkarim, Sofi Ahlström-Helleday, Leonard Terfelt. Längd: 87 min. Tillåten från 11 år. Visas på Kosmorama i Kristianstad och Park i Hässleholm.

Pappan är den tydligaste rollkaraktären i Jalla! Jalla!, med manus och regi av den 23-årige debutanten Josef Fares, precis som i en annan ny film av en invandrad regissör, Reza Baghers Vingar av glas. Det finns ingen mamma varken i Jalla! Jalla! eller Vingar av glas, däremot är det stor skillnad mellan den sorgsne patriarken i Baghers film och den rolige pappan som golvar folk med sin stora mage i Jalla!Jalla!.

Annons

Frånvarande mammor alltså i två av de mest uppmärksammade ”nya Sverige”-filmerna som båda handlar om problem att följa traditionen att föräldrarna skall bestämma vem som skall gifta sig med vem. Snarast en tragedi i Vingar av glas, en häftig komedi i Jalla! Jalla! där de två kompisarna Roro (Fares Fares) och Måns (Torkel Peterson) diskuterar kärlek och sex medan de plockar upp hundbajs i jobbet som parkarbetare.

Men Måns har problem med sin potens, något som gör hans flickvän blir alltmer förbannad medan Roro åker på ett oönskat giftermål, allt enligt familjetraditionen från Libanon. Roro älskar sin flickvän Lisa (Tuva Novotny) när han presenteras för den blivande hemliga bruden Ysamin (Laleh Poukarim) som riskerar att skickas tillbaka till Libanon om hon inte genast gifter sig.

det finns en speedad visuell energi, lek och självironi som kan påminna om den mycket mer påkostade engelska Lock Stock And Two Smoking Barrells av Guy Ritchie: Världen sedd genom ibland glada, ibland desperat unga ögon. Roligt är till exempel scenen då libanesiske Roro tvingas in i en S/M-affär för att köpa hårda sexleksaker till sin kompis och kärleksfulla skildringar av kulturkrockar mellan libanesisk farmor och svenska samhället.

Humorn flödar genom Jalla! Jalla!, men den unge regissören vet precis när han skall klippa en scen för att det inte skall bli förutsägbart. Att det är ett sådant flyt i filmen kan också bero på det täta, utmärkta samspelet mellan kompisarna Roro och Måns. Josef Fares regi funkar bra, men samspelet kan också bero på att Fares och Peterson spelar huvudrollerna i Dom som just nu spelas för utsålda hus på Göteborgs stadsteater. Dessutom står Fares och Peterson även som medförfattare till Jalla! Jalla!. Sådant samarbete skapar liv och närhet framför filmkameran i den fräscha, fräckt överraskande film som är ett nöje att se.

man skulle bara ha velat veta lite mer om tjejerna i filmen; den söta starka Lisa som jobbar i godisbutik, den blyga men ändå tuffa Yasmin och Måns frustrerade flickvän (spelad av Sofi Ahlström-Helleday). Man skulle vilja veta lite mer om deras historia, för att få perspektiv på de unga männen och deras liv.

Men annars är Jalla! Jalla! en superläcker film med autencitet och studsande, kärleksfull humor.

INGELA BROVIK

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons