Annons

Gollum äger de två tornen

En datoranimerad figur spelar nästan skjortan av skådespelarna i Sagan om de två tornen. Den monstruösa Gollum blir lika verklig som Frodo, Aragorn och Gandalf.
Nöje • Publicerad 15 december 2002
Den datoranimerade Gollum. Blir han årets filmpersonlighet 2003? BILD: SF
Den datoranimerade Gollum. Blir han årets filmpersonlighet 2003? BILD: SFFoto: 

–  Jag blev överraskad och lättad när jag såg hur bra det blev.

Det säger Elijah Wood, skådespelaren bakom Frodo, när gänget från Sagan om de två tornen tar emot Europapressen i Paris.

Annons

Han talar om Gollum, ringens förre ägare, monstret som förföljer ringens brödraskap mot Domedagsklyftan i film två i trilogin om härskarringen. Med Gollum gör en banbrytande animationsteknik sitt intåg på filmduken på ett sätt ingen sett maken till. Datoranimerade skapelser har ofta haft en komisk roll. Gollum däremot är mörk, pinad, ödelagd av åren då han bar ringen - och gör en enastående rolltolkning. –  Det geniala med filmens Gollum är att han inte får uppmärksamhet för att han är en datoranimerad bild. Man köper honom som rollfigur och glömmer att han inte är en av oss, säger Elijah Wood.

Ju längre Gollum leder Frodo och Sam in i Mordor, desto mer går en plågad Frodo sin skepnad som ringbärare tillmötes. Det gillar Elijah Wood. Som skådespelare älskar han sin rollfigurs utveckling; det gör den mer spännande.

–  Nu börjar mörkret ta över. I den första filmen var Frodo naiv och troskyldig, men när vi kommer till trean är han nästan oigenkännlig, säger Wood som inte är helt lätt att känna igen i det verkliga livet heller – han har snaggat av sig håret. I J R R Tolkiens fyra böcker från Midgård är Gollum en av de mer centrala figurerna för handlingen, framför allt i den avslutande filmen,Sagan om konungens återkomst, som har premiär om ett år. En stor del av äran för Gollums trovärdighet måste tillskrivas skådespelaren Andy Serkis.

Regissören Peter Jackson bestämde sig för att bygga rollen kring Serkis fysiska uttryck; han är alpinist och en mycket fysisk skådespelare.

Därför spelades Gollums scener först in med Serkis vilket gav resten av ensemblen något konkret att förhålla sig till. Därefter spelade de in scenen på nytt, med Serkis som läste sina repliker bakom kameran.

Men hur mycket av Gollums ljud kommer från Serkis egen strupe? Han ler och blinkar hemlighetsfullt när han får frågan.

Det enda han berättar är att den karakteristiska Gollum-gurglingen blev inspirerad av Serkis katt när den hostade upp hårbollar. –  När jag skulle gestalta Gollums två sidor som kämpar med varandra såg jag framför mig en heroinist och bytte ut drogen mot ringen.

Själva filmteamet var gigantiskt. Upp till 25000 personer ska allt som allt ha varit inblandade i produktionen.

Peter Jackson tycker inte att han kräver för mycket av folk. Bara mycket.

–  Jag gillar att få ut det bästa av dem jag jobbar med. Jag vill inspirera dem. Därför tar jag aldrig semester; jag vet att ju mer tid jag har till att jobba med filmen i efterhand, desto bättre blir den, säger Jackson, som börjar med postproduktionsarbetet på Sagan om konungens återkomst i januari.

Annons

Sagan om de två tornen har premiär den 18 december. (TT Spektra/NTB Pluss)

Gitte Johannessen

noje@kristianstadsbladet.se

Fotnot: Sagan om de två tornen recenseras i Kristianstadsbladet på onsdag.

PARIS FILM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons