Annons

Hallströms tid för succé

Nöje • Publicerad 16 januari 2001
Juliette Binoche gör den kvinnliga huvudrollen i Lasse Hallströms nya film, Chocolat, som är nominerad till fyra Golden Globes. Bild: UIP
Juliette Binoche gör den kvinnliga huvudrollen i Lasse Hallströms nya film, Chocolat, som är nominerad till fyra Golden Globes. Bild: UIPFoto: 

Den svenske stjärnregissören svarar på mobiltelefon i Los Angeles, samtidigt som han körs till en radiostation för en annan intervju. Han tillbringar ett par dagar på den amerikanska västkusten för att leta övriga skådespelare till Shipping news, och då är det lika bra att utnyttja spilltiden till intervjuer.

– Det är ett oerhört pendlande fram och tillbaka just nu. Härom veckan flög jag till Los Angeles bara över dagen för att vara med om en utfrågning – hit på morgonen och tillbaka till New York på kvällen, säger Hallström.

Annons

Chocolat, som får sin svenska premiär i början av mars, bygger på en mycket framgångsrik roman som på svenska heter just Choklad. Den handlar om en ung ogift kvinna som med sin dotter kommer till en liten inkrökt fransk by i slutet av 1950-talet och med sin egenhändigt gjorda choklad väcker invånarnas lustar och passioner till liv. Juliette Binoche spelar huvudrollen och i en av de större birollerna hittar vi Hallströms hustru Lena Olin.

– Det har varit underbart att få arbeta ihop, precis lika bra som jag hade trott det skulle vara, säger han.

Chocolat har hittills bara gått upp i de större amerikanska städerna, men kommer nästa vecka att gå upp över hela landet. Kritiken har mestadels varit positiv, och filmen har starka förespråkare i Jesse Jackson och – Bill Clinton.

– De hade haft en överraskningsfest för presidenten, och då kom han och tittade på Chocolat. Och efteråt stod han och jag och Lena i ett hörn och pratade i en och en halv timme. Han var oerhört karismatisk och pratade om konst och om filmer han sett och mycket annat.

Under kommande helg delas de så kallade Golden Globe-priserna ut i Los Angeles. De anses ge en fingervisning om var årets Oscarstatyetter kommer att hamna. Chocolat har fått fyra nomineringar, bland annat bästa film och bästa skådespelerska. Hallström säger:

– Nån borde jag kanske vinna.

Chocolat är Lasse Hallströms femte amerikanska film sedan han 1991 gjorde Once around. Sedan dess har han gjort Gilbert Grape, Alla talar om Grace och Ciderhusreglerna.

Han har arbetat med skådespelare som Richard Dreyfuss, Holly Hunter, Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Julia Roberts, Robert Duvall och Michael Caine. Den senare, som vann en Oscar för Ciderhusreglerna, säger rakt ut att han tycker Hallström är ett geni.

Hallström har med andra ord god hand med skådespelare, och när han gör Shipping news kommer han att få arbeta med två av de absolut hetaste i den amerikanska filmindustrin just nu – Kevin Spacey, som vann en Oscar för American Beauty, och Julianne Moore, som spelar den kvinnliga huvudrollen i den kommande Hannibal, fortsättningen på När lammen tystnar.

– Än så länge är det bara de två som är klara. Jag letar, säger Hallström.

Annons

Inspelningen av Shipping news börjar i mitten av mars och kommer till största delen att äga rum på Newfoundland, på den nordamerikanska kontinentens nordostligaste hörn. Premiär ska det bli redan kommande vinter. Och Hallström kommer givetvis att stanna kvar i den amerikanska filmindustrin så länge det går så bra som det gör nu.

– Vissa dagar gör strul med filmarbetet att jag bara känner för att spränga hela skiten i luften. Det är väldigt mycket bergochdalbana. Men i huvudsak trivs jag bra, även om jag mer och mer känner att det här är ett äventyr med en avslutning om några år. Lena och jag talar löjligt ofta om att flytta hem. Fast jag tror att Lena har nog rotat sig mer än vad jag har. Jag flyttade ju inte hit förrän jag var 50, och en svensk i den åldern kommer nog alltid att sakna allt det svenska.

– Fast å andra sidan kanske jag sitter här om fem år och säger samma sak igen.

GUNNAR REHLIN/TT

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons