Annons

Hoffstens blues till USA

Nu blir Louise Hoffstens USA-lansering äntligen verklighet. i dagarna släpps hennes album Knäckebröd Blues i landet i väster. Men en USA-succé ligger inte längre högst på sångerskans lista.
Nöje • Publicerad 23 januari 2004
Louise Hoffsten är aktuell med nygamla albumet Knäckebröd blues. Till våren lanseras albumet i USA. BILD: BORDER
Louise Hoffsten är aktuell med nygamla albumet Knäckebröd blues. Till våren lanseras albumet i USA. BILD: BORDERFoto: 

1998 släppte Louise Hoffsten bluescover-albumet Blues tillsammans med en bok med samma namn. Genom boken och skivan bearbetade hon den sorg och ilska hon genomled efter att hon fått diagnosen MS, samt gått igenom en besvärlig skilsmässa. Nu släpps albumet på nytt under namnet Knäckebröd blues (recension sidan 3 i dagens tidning), i både Sverige och USA.

–  Det känns jätteroligt, för jag hade egentligen begravt skivan. Den kändes som ett bearbetat kapitel. Men av en slump tog ett amerikanskt skivbolag kontakt och ville ge ut den i USA, så då sa jag ja.

Annons

–  Det var rätt människor och min publik här i Sverige har tjatat på mig under lång tid att jag ska göra plattan tillgänglig utan boken. Men det känns konstigt eftersom det är en gammal platta, säger hon.

Louise Hoffstens steg till USA har låtit vänta på sig. Redan i mitten av nittiotalet var en USA-lansering på gång, men när hon fick diagnosen MS ställdes allt på ända. Det var en besvikelse, som det tog tid att gå igenom.

När hon nu har fått chansen igen genom det lilla bolaget Memphis International Records, gläds hon, men tror ändå inte på något genombrott.

–  Det är klart att det finns det ett sting, en känsla av "Wow" att äntligen få släppa det här materialet i USA, "over there", säger hon.

Och funderar vidare, med viss självdistans.

–  Men en bluesplatta med mestadels covers... Jag tror inte på den om jag ska vara ärlig. Men det spelar ingen roll utan det handlar mer om min personliga tillfredställelse. Den gamla besvikelsen som finns kvar och nu är det bra för mig att veta att skivan släpps och i ett bra sammanhang.

I samband med USA-lanseringen åker Louise Hoffsten eventuellt över och gör några konserter. Mer promotion än så har hon dock sagt bestämt nej till. Dels på grund av sin sjukdom, dels på grund av att hon på juldagen blev mamma till lille Adrian.

–  Man kan ju inte sätta hela sitt liv på "hold" bara för att man har några gig. Jag har en son och en familj att tänka på och kan inte bara dra hux flux. Jag lever också med en sjukdom som man aldrig vet var den ska ta vägen. Jag har svårt att se alltför långt fram i framtiden. Man får se hur situationen ser ut, säger hon. (TT Spektra)

Anna Hedlund

STOCKHOLM MUSIK
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons