Annons

Hög teknisk nivå: banal historia

Så var det dags igen; en ny Narniafilm och nya bråk om rasism och kristen propaganda. C S Lewis berättelser om lejonkungen Aslan och de fyra engelska barnen som förflyttas till den magiska Narniavärlden väcker debatt lika regelbundet som Janne Josefsson.
Nöje • Publicerad 1 juli 2008
Ben Barnes, med svärd, sängkammarfrilla och märklig spansk brytning är Caspian, prins av Narnia. Bild: Buena Vista
Ben Barnes, med svärd, sängkammarfrilla och märklig spansk brytning är Caspian, prins av Narnia. Bild: Buena VistaFoto: 

Men ligger det något i anklagelserna? Försöker Disney förvandla våra barn till små välkammade korsriddare? Nej. Tyvärr, höll jag på att skriva. Då kunde man i alla fall hävda att "Berättelsen om Narnia: Prins Caspian" skapade någon form av känslor och inte bara staplade datoreffekter på varandra.

För storyn i"Prins Caspian" är så banal att den skulle rymmas i en pekbok för tvååringar. Trubbel i Narnia. Vissla så kommer syskonen Pevensie från England. Trubblet fortsätter. Vissla så kommer Aslan. Eftertexter, köp en glass på hemvägen.

Annons

Visserligen tar filmen hem poänger på sin höga tekniska nivå; slutstriden står inte "Sagan om ringen" långt efter. Men det är talande att den klart starkaste scenen, den där Tilda Swintonshäxa gör en snabb comeback, inte har något alls med resten av filmen att göra; den är som en färgstark plåsterlapp på en totalförlamad patient.

Jag hade önskatatt Narniaböckerna, dessa kontroversiella, mörka sagor, hade fått en värdigare behandling på vita duken än att förvandlas till högteknologiska krigsfilmer för elvaåringar. Om det blir fler filmer i serien måste regissören Andrew Adamsonbort; varför inte ringa mexikanska Eniro och söka upp Guillermo del Toroeller Alfonso Cuaron?

Erik Helmerson, TT Spektra
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons