Annons

IFK Knislinge lär behöva så om gräset

Dregen tar över mikrofonen och skriker fram "Star War". Efter det skulle Backyard Babies ha kunnat spela vad fan som helst. Bandet har Knislinge i fickan.
Nöje • Publicerad 30 augusti 2009
Dregen i Backyard Babies avslutade turnésäsongen på Helgeåfestivalen i Knislinge. Adam Tensta uppträdde också. Bilder: Stefan Johansson och Tommy Svensson
Dregen i Backyard Babies avslutade turnésäsongen på Helgeåfestivalen i Knislinge. Adam Tensta uppträdde också. Bilder: Stefan Johansson och Tommy SvenssonFoto: 

Vi har vid den tidpunkten nått slutet av Nässjöbandets sista sommarspelning. Man har skickat iväg den ena rockraketen efter den andra. Varenda en har landat på rätt ställe.

20-årsjubilerande Backyard Babies är ett av landets flitigaste liveband och när man ska stänga butiken för sommaren så gör man det ordentligt.

Annons

Nicke Borgfår publiken att studsa så att IFK Knislinge lär behöva så om gräset. Dregen hoppar in det ena solot efter det andra. Allsång i Göinge stavas "Brand new hate".

I mina anteckningar har jag förutom låtarna gjort en notering: "Ös".

Mycket mer behöver inte sägas.

De välkända låtarna från "Making enemies is good" och "Stockholm Syndrome" framkallar eufori hos publiken närmast scenen. Men också nya alster som "Degenerated" och "Nomadic" funkar.

Och när Backyard Babies avslutar med "People like people like people like us" – lika enkel som genial – kan jag acceptera att jag varken får höra "Please, please, please" eller "Heaven 2.9".

Efter ett drygt decennium plockade Per Perssonsi år ut sitt Pack ur garderoben igen. Plattan "Öster om Heden" visade att man inte på något sätt är redo att släppa sitt tag om publiken.

Till spelningen i Knislinge har bandets ordinarie dragspelare, Magnus Lindh, tvingats lämna återbud på grund av sjukdom. Ersättaren gör ett fullgott jobb och Per Persson har ändå ett tungt band bakom sig. Förutom originalmedlemmen Niclas Frisk, som Camp-at klart för sommaren, står även basisten Josef Zackrisson (Hovet, Ulf Lundell) på scenen. Hade man varit på det humöret kunde man slänga in ett "supergrupp". Nu är man inte det.

Under tre kvart får vi en intensiv spelning där Packet varvar klassiker som "Tusen dagar härifrån" och "Nyårsafton i New York" med nya favoriter som "Bortom månen och Mars" och "I kväll tar vi över stan".

Vi blir – inte helt oväntat – utan duett med Jakob Hellmansåväl som med Annika Norlin. Men Perssons Pack kan hitta känslorna utan att det blir patetiskt och man går därifrån med en skön känsla av inte vara ensam.

På det hela taget har arrangören lyckats få till en skön blandning. Kanske inte de hetaste av konsertsommarens akter, men det är en mix som fungerar. Och artisterna levererar. Oavsett om det är elektrohiphop med Adam Tensta eller raggarrock med Pedalens Pågar så dansar Helgeåfestivalen.

Mikael Hallqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons