Annons

Jireel med folklig inramning

Den unga hiphop-stjärnan Jireel möter några av Mainstreamsveriges största namn. Kanske öppnar det dörren till folkhemmet?
Publicerad 4 juni 2020
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Jireel – bara 20 år och redan en veteran på hiphop-scenen.
Jireel – bara 20 år och redan en veteran på hiphop-scenen.Foto: Jessica Gow/TT

Han är bara 20 år, men redan på väg att betecknas som veteran i musikbranschen. Jireel tog sina första kliv som artist som 15-åring och har hunnit med att bli både Grammis- och P3 Guld-belönad.

I en TT-intervju har han berättat att 2020 var året när han skulle gräva djupare i sin egen historia för att leverera en djupt personlig skildring av en mörk uppväxt. Men i sista stund ändrade han sig och bestämde sig för att tiden trots allt inte var mogen. I stället kom "Sex känslor" – en visserligen ärlig skildring av olika stadier i en relation, men med ett betydligt lättare anslag.

Annons

Det är mer Drake än ZE, mer musik som på allvar talar till ett kvinnligt du i stället för att utmana och provocera andra män. På "Sex känslor" framstår Jireel som klart mer mogen än sina år, även om man anar att han kommer att utvecklas ännu mer som textförfattare i framtiden.

Han har också valt sina samarbeten med omsorg. Miriam Bryant, Victor Leksell och Estraden – Mainstreamsveriges största namn just nu – bidrar till att ge Jireel den folkliga inramning som ger hans låtar möjlighet att möta en publik de annars kanske inte skulle ha nått.

Hiphop

Jireel

Titel: "Sex känslor"

Skivbolag: Universal

Sara Ullberg/TT
Annons
Annons
Annons
Annons