Annons

Jonas Åkerlund: "Har rent samvete"

I "Lords of chaos" skildrar svenske Jonas Åkerlund det banbrytande norska black metal-bandet bandet Mayhems uppgång på 1990-talet – som kulminerade i ett bestialiskt mord. ”Jag ville göra allt så nära verkligheten som det gick”, säger han.
Film • Publicerad 12 november 2018
Jonas Åkerlunds "Lords of chaos" visas på Stockholms filmfestival. "På något sätt känns det som min första film", säger han.
Jonas Åkerlunds "Lords of chaos" visas på Stockholms filmfestival. "På något sätt känns det som min första film", säger han.Foto: Hanna Franzén/TT

I början av 1990-talet skakades Norge av en serie våldsamma händelser kring Mayhem och landets black metal-scen. 1991 begick den svenske sångaren Per Yngve "Dead" Ohlin självmord. Två år senare mördades bandets ena grundare och gitarrist Øystein "Euronymous" Aarseth av basisten Varg "Count Grishnackh" Vikernes.

Jonas Åkerlund visste redan då att historien skulle följa honom resten av livet.

Annons

– Jag kommer ihåg när jag var i USA då och jag såg händelserna på CNN. Jag minns det på samma sätt som folk minns Palmemordet eller månlandningen, säger han.

I filmen har han velat skildra händelserna så nära och verklighetstroget som möjligt – inklusive Deads självmord och mordet på Euronymous.

– Jag sa redan från början att jag ska göra allt så autentiskt som det bara gick, och då såg jag ingen skillnad på de scenerna och något annat. Det var viktigt att de kändes på riktigt, säger han.

Däremot har han valt att tumma på språket och göra filmen på engelska, och med engelsktalande skådespelare.

– Jag ville inte göra en liten norsk film, jag ville göra en film som kan ses av en stor publik.

Samtidigt är filmen en berättelse om en grupp nära vänner och begåvade musiker, som hittar ett banbrytande sound.

– Det var viktigt att kreativiteten fanns där. Speciellt i början då det fanns en lekfullhet och man höll på med symboler och man hade fester i trädgården och stod i replokaler i källaren och försökte hitta sin grej. Men det är inte bara en film om black metal, för det är jävligt jobbigt att sitta i en biosalong och lyssna på det, även om man gillar det som jag gör, säger Åkerlund.

Ytterst har han velat berätta en historia om grupp vänner.

– Relationerna som finns i filmen är de som jag tyckt varit mest intressanta. Euronymous och Varg var väldigt nära varandra in i det sista. Man vet hur viktiga de var för varandra, säger han.

Men bland black metal-fans är många skeptiska. Somliga ser filmen som ett försök av Hollywood att tjäna pengar på "deras" historia. Men det var Åkerlund beredd på, säger han.

Annons

– Jag var tvungen att bestämma mig ganska tidigt att jag skiter i det. Men däremot har jag försökt ha en balans mellan att göra en film och samtidigt ha respekt för dem som var där när det hände, framför allt dem som har levt med sorg i flera år.

– Folk blir emotionellt upprörda bara av att man pratar om den och många tycker att de äger den här historien. Det är fascinerande och jag insåg att jag själv är lite likadan.

Under produktionen har Åkerlund haft en dialog med Øystein Aarseths föräldrar, Per Yngve Ohlins bror och med Mayhem-medlemmen Necrobutcher. Filmen har också fått tillåtelse att använda Mayhems musik.

Däremot har han inte haft någon kontakt med dömde mördaren och kyrkbrännaren Vikernes, som är en av filmens mest högljudda kritiker.

– Jag har haft ett rent samvete när det gäller dem jag har pratat med under hela arbetets gång. De personer som är viktiga för mig är cool med filmen, säger han.

Åkerlund har själv ett förflutet i black metal-rörelsen. I början av 1980-talet spelade han trummor i det banbrytande svenska bandet Bathory, och han kände Per Yngve Ohlin. Han säger dock att bakgrunden inte hjälpt honom i arbetet med filmen.

– Jag har inte på något sätt tyckt att jag haft ett frikort att berätta historien eftersom jag hade tio minuter i black metal-svängen eller för att jag kände några av dem som är med i filmen. Jag har bara försökt göra ett porträtt av unga människor som gör dumma saker, säger han.

Jonas Åkerlund ryggade inte för att skildra självmordet och mordet som drabbade Mayhem. ”Jag såg ingen skillnad på de scenerna och något annat. Det var viktigt att de kändes på riktigt”, säger han.
Jonas Åkerlund ryggade inte för att skildra självmordet och mordet som drabbade Mayhem. ”Jag såg ingen skillnad på de scenerna och något annat. Det var viktigt att de kändes på riktigt”, säger han.Foto: Vice films
Björn Berglund/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons