Annons

Knäpptyst om nya "Arkiv X"

Dags ör nya "Arkiv X"-intriger. Den här gången är hemlighetsmakeriet större än någonsin.
Nöje • Publicerad 30 juli 2008
David Duchovny och Gillian Anderson i en scen ur nya "Arkiv X"-filmen" I want to believe." Bild: 20 Century Fox
David Duchovny och Gillian Anderson i en scen ur nya "Arkiv X"-filmen" I want to believe." Bild: 20 Century FoxFoto: 

Ingenting har avslöjats om handlingen i filmen "Arkiv X: I want to believe". Orsaken är enkel, menar Gillian Anderson, som spelar agenten Dana Scully.

- Det är viktigt att publiken ser filmen utan förutfattade meningar, att den är fräsch, säger hon till TT Spektra.

Annons

Det är sex år sedan tv-serien "Arkiv X" gick i graven. Det är tio år sedan den förra långfilmen baserad på serien hade premiär. Så den givna frågan är givetvis hur det kändes för Gillian Anderson att åter bli ett med sin karaktär Scully. Anderson ler:

- Första dagen var rätt intensiv. Då filmade jag en tung, laddad scen och det var tufft, eftersom det var första gången på sex år. Men efter det gick det lätt. Och David Duchovny, som spelar Mulder, och jag har hållit kontakten genom åren och brukar träffas när det går. Hon talar lite grann om själva inspelningen, men håller knäpptyst om handlingen.

- Chris Carter, som skapat "Arkiv X", känner att det här är något personligt för honom. Han vill hålla det fräscht så länge det går. Därför säger vi inget om handlingen - förutom att det saknas utomjordingar, konspirationer och att det är oerhört läskigt.

I tv-serien är Scully den som inte tror på utomjordingar, medan kollegan Mulder inte har några problem med detta. Hur står det till i verkligheten?

- Jag är mer öppen än vad hon är. Jag vet inte riktigt vad jag tror bara att jag personligen nog ligger närmare Mulder. Gillian Anderson, som om några veckor fyller 40, är född i USA. Hennes föräldrar flyttade med henne till England när hon bara var två år gammal. Redan nio år senare flyttade familjen tillbaka till USA, men sedan några år tillbaka bor nu Anderson åter i London, med make och barn.

- Jag var ute efter livskvalitet. Det var ett tufft beslut att flytta tillbaka, eftersom jag nog kunde haft mer kommersiell framgång om jag stannat i Los Angeles. Men jag har alltid varit intresserad av alternativ film, av europeisk film, av teater. Att få känna mig hemma i den världen är viktigt för mig. Och jag växte ju upp i London och jag älskar att bo här, säger hon.

De senaste åren har hon arbetat med europeisk film och tv. Hon hade en stor roll i Charles Dickens-serien "Bleak house", som också visats i svensk tv. Hon var också med i filmen "The last king of Scotland", som gav Forest Whitaker en Oscar för hans huvudroll. Och senare i år kommer hon kunna ses i "Boogie woogie", där en av medspelarna heter Stellan Skarsgård.

- Jag tror det blir en mycket bra film. Jag känner det på mig. Och Stellan - I adore him!

Gunnar Rehlin, (TT Spektra) Filmen recenseras i Kristianstadsbladet i morgon.
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons