GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kul men mjäkigt rymdäventyr

"Samsam" är en historia om vänskap med både fantasifulla rymdmiljöer och kissa-i-sängen-monster. Men den blir inte så mycket mer än ett dussinbarnprogram.
Publicerad 20 mars 2020
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Mega och Samsam blir bästa kompisar.
Mega och Samsam blir bästa kompisar.Foto: SF studios

Lille Samsam bor med sina superhjälteföräldrar på planeten Sam och har det ganska bra. Han har en pratande nallebjörn, ett eget rymdskepp och ett gäng med bussiga superhjältekompisar. Problemet är bara att han till skillnad från sina kompisar inte har utvecklat sin superkraft än. Hur ska han då kunna fajtas mot läbbiga rymdmonster?

En bit bort på planeten Mårs härskar den enväldige kung Marcel över sina undersåtar. Han hatar barn som skrattar och stojar och han smider lömska planer för att få tyst på grannplanetens ungar. Hans dotter Mega har dock ingen lust att ta över tronen och bli diktator som pappa – eller operasångerska som mamma. Hon vill gå i skola med barnen på Sam och bli en superhjälte som dem.

"Samsam" är en långfilmsvariant av det populära barnprogrammet med samma namn, och för den som inte har sett tv-serien är det här mycket knäpp premiss att ta in på en gång. Men i all sin kosmiska knasighet är det här egentligen en ganska enkel historia. Det handlar om sådant som att känna sig annorlunda och att försöka hitta sin plats i gänget. Om att inte leva upp till föräldrarnas förväntningar. Om att få en ny bästa kompis och försöka hålla ihop när vänskapen sätts på prov.

Men historien är lite mjäkig och får aldrig särskilt mycket schwung – trots synkroniserade dansnummer, svarta hål och interplanetariska jättemonster.

Hjältebarnen är lite väl äppelkindande. Dialogen mellan dem består mest av sådant där hurtfriskt barnprogramshojtande. "Kom igen nu allihopa, vi åker i rutschkanan, woohoo, hihi, haha!" Det blir påfrestande efter ett tag – i alla fall för oss som har hunnit fylla fem.

Men den koleriske kung Marcel är en hyfsad bov och det finns några spännande bifigurer. Några scener är roliga och originella. Som när kung Marcel skickar kissa-i-sängen-monster för att sabba för barnen. Och visuellt är "Samsam" rätt spännande. Sättet man blandar plastiga rymdfigurer med fantasifulla miljöer och stiliserade bakgrunder som för tankarna till tecknat från 70-talet är kul.

Men behållningen blir ändå att se ett i raden av alla dubbade dussinbarnprogram på SVT Barn en tisdagskväll.

Film

"Samsam"

Genre: Animerad familjefilm

Svenska röster: Zion Stadell, Melina Lindskog Pascalidou, Jakob Stadell med flera

Regi: Tanguy de Kermel

Speltid: 1 timme, 2 minuter

Åldersgräns: Barntillåten

Björn Berglund/TT
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.