Annons

Liten liga på kollo

Ikväll möter en gotländsk uppfostringsanstalt och en båt full med godis trion Sickan, Harry och Vanheden. Då har nämligen Lilla Jönssonligan på kollo premiär. Men redan nu planeras nästa film med ligan.
Nöje • Publicerad 22 januari 2004
Lilla Jönssonligan på kollo hamnar gangstertrion på uppfostringsanstalt. Nerifrån: Sickan (Conrad Cronheim), Vanheden (Buster Söderström) och Harry (Anton Pettersson). BILD: SUSANNE SANDSTRÖM
Lilla Jönssonligan på kollo hamnar gangstertrion på uppfostringsanstalt. Nerifrån: Sickan (Conrad Cronheim), Vanheden (Buster Söderström) och Harry (Anton Pettersson). BILD: SUSANNE SANDSTRÖMFoto: 

Efter Lilla Jönssonligan och cornflakeskuppen och Lilla Jönssonligan på styva linan tyckte regissören Christjan Wegner att det fick vara nog med filmer om den unga gangstertrion. Men efter hot från grannskapets barn ändrade han uppfattning.

–  Ungarna på gården där hemma samlade ihop en namnlista och sa att de aldrig tänkte prata med mig igen om jag inte gjorde en ny Lilla Jönssonligan, skrattar han.

Annons

I dag har således den tredje filmen om Sickan, Vanheden och Harry som barn premiär. Filmen heter Lilla Jönssonligan på kollo och utspelar sig på en uppfostringsanstalt på Gotland dit pojkarna forslas efter att ha försökt förfalska sina betyg. I rollerna ser vi Conrad Cronheim, Buster Söderström och Anton Pettersson.

–  Jag blev hur glad som helst när jag fick rollen. Då svimmade jag nästan, säger Buster Söderström, som spelar Vanheden.

Enligt Christjan Wegner kändes det snabbt ganska självklart att ge rollerna till just dessa tre pojkar, trots att flera tusen andra barn hade sökt sig till uttagningarna. Och Conrad, Buster och Anton verkar stolta över att ha blivit utvalda.

–  Jag tänkte inte så mycket på det, men när jag fick veta att det var så många blev man ju lite chockad. Man känner sig ju helt vanlig fastän man har en sådan här roll, medan alla andra tycker "wow, där är Dynamit-Harry, vad grymt, jag måste be om hans autograf!". Men man är ju bara en vanlig människa, säger Anton Pettersson som spelar Harry.

Regissören Christjan Wegner verkar hur som helst ha tagit grannbarnens hot på allvar än en gång, för han och producenten Fredrik Holmström planerar redan nästa Lilla Jönssonligan-film. Den har fått arbetsnamnet Lilla Jönssonligan på stjärnvägar och utspelar sig vid 1960-talets början. Trion har då hunnit bli tonåringar, och rymden och rock'n'roll är på modet.

–  Så mycket kan vi säga att Sickans pappa bygger på en rymdraket som Wall-Enberg blir intresserad av. Det hela börjar med att Vanheden fyller år och får en gitarr i present som kommer att få stor betydelse i filmen. Det blir en blandning av rymdäventyr och rock'n'roll, säger Christjan Wegner.

Om Lilla Jönssonligan på kollo blir en framgång, kommer inspelningarna av nästa film att kunna komma igång till sommaren. Och eftersom karaktärerna i nästa filmmanus är skrivna efter Conrad, Buster och Anton, betyder det att de med största sannolikhet återkommer i rollerna som Sickan, Vanheden och Harry.

–  Om det blir av, så blir det jättekul, säger Conrad Cronheim. (TT Spektra)

Anna Hedlund

noje@kristianstadsbladet.se

STOCKHOLM FILM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons