Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Löfven om Williams: "Snacka om folkkär"

Jerry Williams är död. Med en karriär som spände över mer än fem decennier är det många som sörjer Rockjerkas bortgång.
2004 blev den folkkäre Jerry Williams motiv på ett frimärke.
2004 blev den folkkäre Jerry Williams motiv på ett frimärke.
Foto: Daniel Nilsson / TT

Linda "Miss Li" Carlsson var vän med Jerry Williams sedan flera år tillbaka och de höll precis på att jobba fram nytt material tillsammans.

– Han är så ball, det finns ingen som kan komma in i ett rum och bara vara så ball som Jerry. Jag har alltid imponerats av hur cool han är. Och han är sig själv, det är inte på låtsas, han är bara rakt igenom cool, säger hon.

Även sångerskan Louise Hoffsten har samarbetat med Williams flera gånger under sin karriär:

– Jerka har ju alltid funnits, så man blir chockad att höra att han är borta. Han har alltid stått upp för sina ideal och sin genre och det han tror på, säger Hoffsten.

– Han var fantastisk, ödmjuk och snäll. Som jag tycker att ingen är nu för tiden. Han som gjort så mycket hade mer ödmjukhet än alla andra tillsammans, säger sångerskan Malena Ernman.

Det är inte bara musikkollegor som uttrycker sorg över Williams död.

– Det är en stor sorg inte bara för Musiksverige, utan för Sverige, för han blev en så otrolig stark symbol för både den musik han stod för och även för folkligheten. Snacka om folkkär, säger statsminister Stefan Löfven.

Löfven har sett Williams framträda flera gånger och har även en Jerry Williams-tröja hemma. Statsministern gillar särskilt tolkningen av "Working class hero", som han tycker är nästan bättre än originalet.

Williams var öppen med sina politiska sympatier och de låg en bit vänster om Socialdemokraterna.

"Jerry Williams har lämnat oss, en stor röst för rocken, och för arbetarklassen", twittrar Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Även centerledaren Annie Lööf skriver om Williams på Twitter : "'Did I tell you' och 'I can jive' är ju sedan länge inskrivna i den svenska rockhistorien. Över 50 år på scenen, imponerande musikskatt. Vila i frid, Jerry Williams."

Solnasonen Williams blev känd för sitt tugg och även hans karaktäristiska stockholmska fick en plats i rampljuset.

"Det var inte alltid jag förstod hans stockholmska – men musiken hördes oavsett. Legendar! Hälsa Chucken!", skriver radioprofilen Lotta Bromé på Twitter.

Jerry Williams, en hängiven AIK:are, hyllas på Twitter av sitt lag med orden: "AIK:aren och rocklegendaren Jerry Williams är död. Han dog under söndagen efter en tids sjukdom och den folkkäre artisten blev 75 år. AIK Fotbolls tankar går till Jerrys vänner och familj. Vila i frid, Jerry!"