Annons

Lyckad flytt för filmstudion

– Svenska Bio har behandlat oss mycket väl. Vi har fått tillgång till en miljö som tar tekniken ett steg framåt och visningstider som passar verksamheten. Säger Peter Cedell, ordförande i Kristianstads Filmstudio inför föreningens första säsong på Biostaden Kosmorama.
Nöje • Publicerad 14 januari 2001
Lynne Ramsays debutfilm, utspelar sig under sopstrejken i Glasgow 1973.
Lynne Ramsays debutfilm, utspelar sig under sopstrejken i Glasgow 1973.Foto: Råttfångaren,

När Svenska Biosade upp hyresavtalen för Saga och Bio stod Kristianstads Filmstudio, med omkring 280 medlemmar, utan salong. Men parterna enades snabbt om en fungerande programsättning och redan i mitten av december 2000 kunde filmstudion visa film på Kosmorama.

– Vi körde David Lynchs Straight story och jag måste säga att det blev en upplevelse över förväntan, säger Peter Cedell. En film som Straight story, där vyerna över landskapet är väsentliga, fungerar bättre i stora salongen på Kosmorama än vad den skulle ha gjort på Saga eller Bio.

Annons

Cedell är mycket nöjdmed resultatet av diskussionerna mellan filmstudion och Svenska Bio. Stora salongen, lördagar klockan 16 är helt enligt önskemålen. Publikkapaciteten, 210 stolar, är visserligen något mindre än på Saga, men Peter Cedell förklarar att det sällan kommer mer än 210 medlemmar till enskilda visningar.

– En skillnad jämfört med tidigare är att vi måste kontrollera våra bokningar mot Svenska Bios mer noggrant. I och med att det finns fyra salonger på Kosmorama ökar samtidigt utrymmet för olika sorters film på den ordinarie biorepertoaren. Men, menar Peter Cedell, det är förstås en positiv utveckling.

Den tredje februari inleder filmstudion vårsäsongen med Jane Campions drama Holy Smoke där Titanic-stjärnan Kate Winslet spelar en ung kvinna som attraheras av livsstilen i en mystisk österländsk sekt. Harvey Keitel gör rollen som hennes ”avprogrammerare”.

Resten av säsongenser ut som följer:

17/2:Äpplet – iransk semidokumentär som handlar om hur en familjs missriktade välvilja håller två döva flickor utestängda från samhället.

3/3:Ghost Dog – Jim

Jarmusch, den amerikanske kultregissören bakom titlar som Night on Earth och Dead Man, berättar om yrkesmördaren som lever enligt samurajens hederskodex.

17/3: Råttfångaren – 30-åriga regissören Lynne Ramsays långfilmsdebut utspelar sig under sopstrejken i Glasgow, sommaren 1973, och kretsar kring 12-årige Jamie som vadar i avfall medan råttorna förökar sig i takt med sopsäckarna. Samtidigt plågas Jamie av att inte ha räddat sin kompis från att drunkna i kanalen.

31/3:Kändisliv – Woody Allen i de kretsar han känner väl till, men helst undviker. Partajen och premiärerna bland stjärnor, de som tror att de är stjärnor och de som lever på att berätta om stjärnor.

21/4:När solen står som högst – bilder från Saigon och Hanoi genom Tran Anh Hungs kamera. Regissören som tidigare gjort Doften av grön papaya och Cyclo följer nu Lien, ung servitris på ett kafé som ägs av hennes äldre syster.

Annons

28/4: Bornholms eko – panik utbryter när tuffa kvoter hindrar fiskenäringen på den danska ön. Christer Sjögren (!) är folkets hjälte i en begåvad komedi som visar socialt engagemang.

ANDERS MÅRTENSSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons