Annons

Måbrastämningen smittar av sig på publiken

Nöje • Publicerad 8 januari 2004
Damon och Kinnear. Bild: FOX
Damon och Kinnear. Bild: FOXFoto: 

Fäst vid dig. Amerikansk komedi av Peter och Bobby Farrelly. I rollerna: Matt Damon, Greg Kinnear, Cher. Barntillåten. Längd: 1 tim 58 min. Visas på Park i Hässleholm.

De säger att bröderna Farrelly blivit lite mesiga nu, lite etablissemang.

Annons

Well...

Om en film som till 90 procent är ett enda stort handikappskämt – Matt Damon och Greg Kinnear är siamesiska tvillingar – anses mesig, då säger det mer om bröderna Farrellys tidigare nivå än om något annat.

Men visst är "Fäst vid dig" någon sorts mognadstecken. På gott och ont. Sperma-i-håret-skämten har i viss mån ersatts av en mer subtil illa-berörd-humor. När de yngre bröderna Farrelly skickade en karaktär på date fastnade han med snorren i gylfen, nu handlar det mer om pinsamma tystnader och helt fel kommentarer i bilen.

Jämnheten har aldrig varit Farrellys adelsmärke, snarare har man i deras tidigare filmer kastats mellan vrålskratt och kamp mot sömnen. Om något präglar Fäst vid dig så är det ökad professionalism – filmen är deras klart mest helgjutna – och en fantastisk förmåga att skapa trivsel under inspelningen. Här passerar storstjärnorna revy, Cher gör en alldeles bedårande parodi på sig själv och mysmätarna slår i taket. Till slut är det klart att måbrastämningen smittar av sig på publiken också.

Jag tror faktiskt att Fäst vid dig är en film man skulle kunna ta med sig mamma på. Ta det som beröm eller kritik. Jag vet i alla fall att hon skulle älska Greg Kinnears magnifika musikalnummer i slutet. Kanske får bröderna Farrelly sin första Oscar för bästa låt och inte för bästa kroppsvätskeskämt.

Erik Helmerson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons