Marie Picasso vann "Idol"

Marie Picasso är årets "Idol"-vinnare. I vad som på förhand beskrevs som den mest ovissa finalen någonsin slog hon ut Amanda Jenssen med minimal marginal.
Nöje • Publicerad 7 december 2007
"Jag känner alltid kärlek när jag får stå på scenen. Jag är så jävla lycklig, och då vill jag att folk ska fatta det", sa "Idol"-vinnaren Marie Picasso efter att hon sjungit Jackson 5:s "I'll be there". Foto: Jessica Gow/Scanpix
"Jag känner alltid kärlek när jag får stå på scenen. Jag är så jävla lycklig, och då vill jag att folk ska fatta det", sa "Idol"-vinnaren Marie Picasso efter att hon sjungit Jackson 5:s "I'll be there". Foto: Jessica Gow/ScanpixFoto: 

- Tack av hela mitt hjärta. Jag är evigt tacksam, sa hon till publiken och tv-tittarna.

Fredagens final var historisk. För första gången tävlade två tjejer mot varandra. Och för första gången ägde finalen rum i ett närmast fullsatt Globen.

Det blev till slut den wailande Marie Picasso som fick ta emot publikens jubel när tv-tittarna sagt sitt. Men det var jämnt in i det sista: 51,3 procent hade röstat på Marie Picasso, som genom hela tävlingen lovordats för sin starka röst och kallats för "en av Sveriges bästa sångerskor".

Hon inledde med sitt eget låtval: den smäktande Celine Dion-balladen "All by myself".

- Det är så fantastiskt varmt. Du har en värme och en kärlek i botten och en innerlighet. Du tar in hela Globen i din famn, sa juryns Kishti Tomita efter uppträdandet.

Amanda Jenssen hade valt Joe Cockers "Unchain my heart" för att förföra publiken. Därefter dansade idolerna i tv-tittarnas ledband. Marie Picasso fick tillfälle att visa upp sin mest soulbetonade sida i Jackson 5:s "I'll be there" medan Amanda Jenssen tolkade Elvis Presleys "Suspicious minds". Juryn var imponerad av båda två:

- Du är en sångerska i världsklass, sa Daniel Breitholtz med adress till Marie Picasso.

En annan idol, Kelly Clarkson, uppträdde också under kvällen. Clarkson, som vann "American Idol" 2002, framförde sin hitlåt "Because of you" till den jublande publikens förtjusning. Även de svenska "Idol"-finalister som röstats ut stod på Globens scen. Helt klädda i vitt inledde de finalen med en gemensam version av partylåten "Can you feel it".

Sista numret för de båda idolerna var årets vinnarlåt "This moment", en låt som Marie Picasso fick framföra ännu en gång. Nu väntar en hektisk vecka med skivinspelning. Albumet släpps redan den 19 december.

Erik Laquist/TT Spektra

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.