Annons

Nej, fladdermöss kan inte ge dig covid-19

Fladdermussafari i Hovdala vill bryta myter om fladdermöss.
Hovdala • Publicerad 14 juli 2020
Pressbild. Får bara användas ang fladdermussafarin på Hovdala.
Pressbild. Får bara användas ang fladdermussafarin på Hovdala.Foto: Jens Rydell

För tionde året i rad kommer Stefan Viktorsson, naturguide, att arrangera fladdermussafari på Hovdala slott. I juli, augusti och september är det tre vandringar planerade per månad, varav den första i juli är nu på torsdagen den 16 juli.

Vandringen tar cirka två timmar. Under safarins första timme berättar Stefan Viktorsson om fladdermöss och det serveras fika. Och under andra timmen går gruppen sedan ut och lyssnar och spanar efter fladermöss.

Annons

Eftersom mörkret är en förutsättning för att få syn på fladdermössen börjar vandringarna i juli klockan 21 och slutar cirka klockan 23. Stefan Viktorsson menar att eventet passar för alla åldrar, men att de allra yngsta kanske kan bli lite trötta.

Men varför betala för att gå på fladdermussafari - i stället för att bara gå ut och spana efter fladdermöss i mörkret i någon näraliggande skog?

– Jo, en anledning kan vara att Hovdala är ovanligt fladdermustätt. Av de 19 fladdermusarter som påträffats i Sverige har hela 18 arter påträffats i Hovdala. Dessutom har vi på guidningen särskilda fladdermusdetektorer som gör det möjligt att höra fladdermössen innan vi ser dem, vilket gör det lättare för oss att hitta dem, säger Stefan Viktorsson.

Men han poängterar att det är obligatoriskt att förboka, vilket du kan göra via hemsidan bokskogslopare.se. Till följd av Covid-19 har Stefan Viktorsson begränsat antalet som kan delta i varje vandring till 35 personer. Och det finns plasthandskar och handsprit på plats.

Under själva vandringen riskerar ämnet Covid-19 även att komma upp på andra sätt.

– Det finns många myter om fladdermöss. De har associerats med vampyren Greve Dracula och gammal folktro har sagt att om du ger någon droppar av fladdermusblod så blir den kär i dig. Och nu finns det en modern myt som går ut på att folk tror att fladdermöss kan ge dig Covid-19, säger Stefan Viktorsson.

Han förklarar att fladdermöss bär på flera coronavirus och att de klarar dem väldigt bra men att covid-19-viruset inte hittats hos fladdermöss.

Men att däremot finns det en teori om att ett annat coronavirus kan ha smittat från fladdermöss till myrkottar och där muterats och skapat Covid-19 som sedan förts över till människor.

Stefan Viktorsson tror trots att detta faktum är känt att det är många som tror att fladdermöss sprider Covid-19, och hoppas att fladdermusvandringarna ska bidra till ökad kunskap.

– Det som jag tycker är viktigast att veta om fladdermössen är att de är fridlysta och att du inte får störa dem – och att du inte får Covid-19 av dem, säger han.

Fakta

Fladdermussafari - Datum och tider:

Juli:

16 jul: 21:00

23 jul: 21:00

30 jul: 21:00

Augusti:

13 aug: 20:00

20 aug: 20:00

29 aug: 19:30 – International bat night!

September:

03 sep: 19:00

10 sep: 19:00

17 sep: 18:00

Virve IvarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons