Oscar i siktet för ”Lost in Stångby”

”Lost in Stångby” med Loa Falkman i huvudrollen har siktet inställt på en kortfilms-Oscar. Manus- och regiparet värmer upp inför Los Angeles- resan med en filmvisning på Bio Scala i Ystad den 1 juli.
Nöje • Publicerad 26 juni 2014
Loa Falkman spelar den kallhamrade företagsledaren som kliver på fel tåg och blir ”Lost in Stångby”. Visning med manus- och regiparet Ahlbeck Olsson på Bio Scala i Ystad klockan 19.00.
Loa Falkman spelar den kallhamrade företagsledaren som kliver på fel tåg och blir ”Lost in Stångby”. Visning med manus- och regiparet Ahlbeck Olsson på Bio Scala i Ystad klockan 19.00.Foto: 

Marcus och Thérèse Ahlbeck Olsson är på plats på Bio Scala på tisdag för att träffa filmpubliken och prata ”Lost in Stångby”, deras senaste kortfilm med Guldbaggemeriterade Loa Falkman och Bengt CW Carlsson samt Skånebekanta Marianne Mörck i de bärande rollerna.

Företagsledaren (Falkman) har precis sparkat en medarbetare som bett om ledigt för att vara hemma med sin gravida fru, och kliver själv på tåget i tron att det ska till Kastrup för vidare färd till medarbetarens inbokade affärsmöte i Kina.

Men företagsledaren hamnar istället mitt i den jordnära skånska myllan. Där inga fler tåg stannar just den dagen. Han är fem minuter från civilisationen, men hans världsuppfattning är på väg att förändras för alltid.

– Det är en dramakomedi men den har också ett viktigt tema, säger manusförfattaren Marcus Ahlbeck Olsson.

Redan Oscarsmeriter

”Lost in Stångby” hade premiär i vintras och har än så länge hållits borta från SVT:s tv-tablå.

– Det är ett medvetet val. När filmen visas på SVT så har alla sett den. Vi tycker att det är trevligt att få åka ut och möta åskådarna, som på Bio Scala i Ystad på tisdag.

– Dessutom vill vi ta filmen till Oscarsgalan.

Filmregissör Thérèse Ahlbeck från Kristianstad vann en student- Oscar 2010 för sin kortfilm ”Janna & Liv”. Marcus Ahlbeck Olsson har varit Oscarnominerad år 2000 för kortfilmen ”Stora och små mirakel” med Brasse Brännström.

– Kortfilmssektionen är öppen för alla länder, men för att nomineras måste filmen ha vunnit vid kortfilmsfestivaler – eller ha visats under en period i Los Angeles county. Vi åker över till USA i september, berättar Marcus Ahlbeck Olsson och nämner danska kollegor som har nominerats åtta gånger och vunnit fyra.

– Kan de så kan väl vi också, säger han.

Loa Falkman i repris

Paret Ahlbeck Olsson har jobbat med Loa Falkman sedan tidigare.

– Thérèse och hennes man Marcus har ett sätt att göra hela filminspelningsprojektet till något lustfyllt. Men framför allt måste det finnas något i manus som berör, någon form av mänsklig förvandling som jag ska gestalta, har Guldbaggevinnaren sagt om den aktuella rollen i en tidigare intervju.

Att ”Lost in Stångby” först får en visning i Ystad är inte så långsökt. Filmparet som flyttade hem till Skåne för tre år sedan var bland annat ute och rekade inspelningsplatser bland kostallar i Tomelilla.

– Dessutom har Nisse Landgren gjort all musiken till filmen, berättar Marcus Ahlbeck Olsson.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Lisa Appelqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.