Annons

Överdådigt påkostad äventyrsfilm

Den klassiska julbaletten får en äventyrlig twist i händerna på Lasse Hallström. Men ansträngningarna att modernisera ”Nötknäpparen” når inte hela vägen fram.
Publicerad 2 november 2018
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Mackenzie Foy har gjort barnroller i filmer som ”Twilight: Breaking dawn” och ”Interstellar”. Nu avancerar hon till tonåring i ”Nötknäpparen och de fyra världarna”.
Mackenzie Foy har gjort barnroller i filmer som ”Twilight: Breaking dawn” och ”Interstellar”. Nu avancerar hon till tonåring i ”Nötknäpparen och de fyra världarna”.Foto: Disney

Inget lockar fram bakåtsträvan på samma sätt som ljudet av bjällerklang. När julen står för dörren står den mest progressiva förälder och ryar om att ”när jag var barn, då ställde vi minsann ut gröten till tomten exakt klockan fem på julaftonsmorgonen” – och kräver sedan att nästa generation upprätthåller familjetraditionen.

I USA består en av dessa traditioner, som absolut inte får brytas, av att hela familjen ska klä upp sig i finaste julstassen för att se en uppsättning av baletten ”Nötknäpparen”. I dag får de stora amerikanska balettkompanierna cirka 40 procent av sina årliga intäkter från att spela denna älskade 126-åring.

Annons

Baletten hade urpremiär på i Sankt Petersburg i december 1892. Tjajkovskijs romantiska musik hör till klassikerna, men historien – om sjuåriga Clara som får en nötknäppardocka, som förvandlas till prins och tar med henne till ett godisland – har genom åren fått kritik. Den är helt enkelt en väldigt tunn soppa.

Och kanske är det därför den har blivit så älskad. Julen handlar ju – i alla fall i våra drömmar – om maximalt mys med minsta möjliga tuggmotstånd.

När Disney och Lasse Hallström nu gör överdådigt påkostad äventyrsfilm av sagan finns där ändå en ambition att göra något mer. Här finns ett mörker i form av sorgen efter en mamma, och en tonårig Clara (Mackenzie Foy) som kommer till sagolandet i jakten på en mystisk nyckel, och upptäcker konflikter som hon måste använda huvudet för att lösa.

Dessutom har man jobbat hårt med representation: uppfinnaren och Claras gudfar Drosselmeyer spelas av Morgan Freeman och som nötknäpparen ser vi nykomlingen Jayden Fowora-Knight. Misty Coopland, som 2015 blev den första afroamerikanska premiärdansaren någonsin i kompaniet American Ballet Theatres 75-åriga historia, dyker upp några korta balettsekvenser.

Men på många sätt är det också en djupt konservativ historia. Mackenzie Foy ser ut och spelar rollen som en porslinsdocka, och många scener i filmen går ut på att visa upp henne utstyrd i ständigt nya klänningar och frisyrer. Trots att hon hela tiden beskrivs som annorlunda och unik, passar hon perfekt in i den snäva prinsessnormen. Revolutionen får vänta till efter jul.

Film

Nötknäpparen och de fyra världarna

Genre: Familjeäventyr

I rollerna: Mackenzie Foy, Morgan Freeman, Kiera Knightley

Regi: Lasse Hallström

Speltid: 1 timme 39 minuter

Censur: 11 år

Karin Svensson/TT
Annons
Annons
Annons
Annons