Annons

Petters nya utmaning: indiemusik

Petters rappa rader möter indiepop och jazz. Annika Norlin, Joel Alme, Franska Trion och Hästpojkens Martin Elisson – det är några av namnen som dyker upp på nya plattan.
Musik • Publicerad 4 juni 2020
Petter släpper albumet ”Varholmsgatan” den 12 juni, där han har samarbetat med bland andra Annika Norlin, Franska Trion och Joel Alme.
Petter släpper albumet ”Varholmsgatan” den 12 juni, där han har samarbetat med bland andra Annika Norlin, Franska Trion och Joel Alme.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det är 22 år sedan Petter debuterade som artist med albumet "Mitt sjätte sinne" och därefter har han varit synnerligen produktiv. 2018 firade han jubileet genom att släppa hela tre plattor, nu kommer ytterligare en. "Varholmsgatan" är både titeln på Petters nya album, och vägen där producenten Mattias Glavås Göteborgsstudio ligger.

Sedan flera år tillbaka pendlar Petter mellan Stockholm och Åre eftersom han har barn på båda platserna – och det har han inte slutat med under coronakrisen. Inspelningen av albumet skedde däremot i Göteborg, innan pandemin tog ett grepp om världen.

Annons

Producenten Mattias Glavås har tidigare samarbetat med artister som Håkan Hellström, Joel Alme och Hästpojken.

– Jag vill inte säga att det är en akustisk skiva men den är ganska organisk och skiljer sig från det jag har gjort tidigare, för att den har skapats på ett speciellt sätt i hans studio med en massa musiker runtomkring, säger Petter och fortsätter:

– Det är kanske inte en traditionell hiphop-skiva, utan mer att jag möter något slags... jag vill inte säga indiescen i Göteborg, men det är ett musikaliskt möte.

Franska Trion har han redan samarbetat med tidigare, själv har Petter börjat lyssna mycket på jazz de senaste åren. Även Annika Norlin är en gammal samarbetspartner sedan 2007 och hitlåten "Logiskt".

Han beskriver albumprocesserna som en bergsbestigning och kastar sig gärna in i nya utmaningar: Hellre bestiga nya berg än att göra samma resa en gång till.

– För mig är det viktigt att det ska vara svinroligt att göra musik och den känslan har jag när jag utmanar mig själv. Därför var det här samarbetet ett naturligt steg för mig, säger Petter.

Liksom för de flesta andra artister går det trögt just nu för honom på grund av coronapandemin. Till råga på allt är Petter även engagerad inom den krisande restaurangbranschen.

– Det är som att man tar en jättestor paus i tiden. Förhoppningsvis börjar vi tänka mer på hur vi lever och värderar saker, säger Petter.

Men det är inte bara indiescenen som lockar. Nyligen släppte Petter singeln "Ögonblick" tillsammans med stjärnskottet Imenella.

Hur ser du på dagens hiphop-scen?

Annons

– När jag var 20 år drömde jag om svensk hiphop, tänk om det hade varit coolt att rappa på svenska. Det enda jag kan säga är att det är en enormt stor succé och en stor del av musiken i dag. Det är en naturlig utveckling, hiphop är som en bakterie du inte kan ta kål på. När en viss stil blir uttjatad kommer alltid en ny, den muterar sig och växter vidare, säger Petter.

Petter samarbetar med Franska Trion på nya albumet. ”Det är ett tecken på att jag har lyssnat mycket på jazz de senaste åren”, säger Petter.
Petter samarbetar med Franska Trion på nya albumet. ”Det är ett tecken på att jag har lyssnat mycket på jazz de senaste åren”, säger Petter.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Fakta

Petter

Petter Alexis Askergren föddes 1974 i Stockholm

Bakgrund: Slog igenom i slutet av 1990-talet med singlarna "Mikrofonkåt" och "Vinden har vänt". Har sedan dess varit en av Sveriges mest kända hiphopartister. Har genom åren bland annat medverkat i TV4:s "Så mycket bättre", uppträtt med Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen och samlat en del av sina låttexter i boken "16 rader".

Diskografi: "Mitt sjätte sinne" (1998), "Bananrepubliken" (1999), "Petter" (2001), "Ronin" (2004), "P" (2006), "God damn it" (2007), "En räddare i nöden" (2010), "Början på allt" (2013), "Mitt folk" (2015), "Skeppsholmen" (2016), "Lev nu" (2018), "9818" (2018) och "Dö sen" (2018).

Nu är han aktuell med albumet "Varholmsgatan".

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons