Annons

"Rap das armas" är årets solklarasommarplåga

De är minst lika envisa som myggen, dyker upp samtidigt som student-flaken och biter sig fast tills alla är tillbaka från semestern. I år är en brasiliansk låt om vapen hetaste sommarplågan.
Nöje • Publicerad 8 augusti 2009
Promoes låt "Svennebanan" har spelats flitigt i sommar. bild: Patrick Sörquist
Promoes låt "Svennebanan" har spelats flitigt i sommar. bild: Patrick SörquistFoto: 
Bildtext 1: Cidinho & Docas låt "Rap das armas" är den största sommarplågan 2009. Foto: Warner Music Bildtext 2: Promoes låt "Svennebanan" har spelats flitigt i sommar. Foto: Patrick Sörquist/Scanpix Bildtext 3: Enligt Stefan Lindeberg, programeldare för Digilistan i P3, är "Rap das armas" sommarens största hit. Foto: Sveriges Radio
Bildtext 1: Cidinho & Docas låt "Rap das armas" är den största sommarplågan 2009. Foto: Warner Music Bildtext 2: Promoes låt "Svennebanan" har spelats flitigt i sommar. Foto: Patrick Sörquist/Scanpix Bildtext 3: Enligt Stefan Lindeberg, programeldare för Digilistan i P3, är "Rap das armas" sommarens största hit. Foto: Sveriges RadioFoto: 

ººOfta är det flera låtar som konkurrerar om att bli årets plåga på dansgolven. Men i år är det en enda som sopar banan med alla utmanare: "Rap das armas" med brasilianska rapduon Cidinho & Doca.

– Den kröp fram under våren och växte under juni och juli. Nu är den absolut störst, säger Stefan Lindeberg, programledare för Digilistan i P3, som listar Sveriges mest nedladdade låtar. Faktum är att "Rap das armas" var populär i Brasilien redan i början av 90-talet. Den fick en nytändning genom att hamna på soundtracket till den brasilianska filmen "Tropa de elite" 2007. Nu har den fått ett modernt sommarsound av portugisiske dj:n Lucana, och har även houseremixats av holländske dj:n Quintino.

Annons

Och texten i "Rap das armas" handlar inte direkt om sol och salta vindar, utan om beväpnade konfrontationer mellan knarklangare och brasiliansk polis.

Låten är censurerad i Brasilien och spelas inte på radio där.

– I Sverige är det inte många som förstår vad den handlar om. I stället gillar folk att den innehåller de klassiska kriterierna för en sommarplåga: upprepning och en refräng som både småbarn och fulla ungdomar kan hänga med i. Den har en enkelhet och det där latinska soundet som vi svenskar verkar vilja ha på sommaren, säger Stefan Lindeberg.

Inte heller Rickard Keilor, musikchef på radiokanalen NRJ, tvekar att svara på vilken som är årets sommarplåga.

– Vi har spelat "Rap das armas" till förbannelse. Den har en väldigt enkel refräng, och en sommarplåga ska inte vara alltför smart, säger han. Också på semesterfavoriten Visbys inneställen vill publiken sjunga refrängens omisskänneliga ramsa "parapapapa".

– Det är den låten folk hör på radio, det är den de vill höra, och ingen kan säga att den inte fastnar i huvudet, säger Urban Wallin, vd på Gutekällaren.

Likadant låter det på Bistro Bar Brygga i Luleå.

– Vi har utan tvekan spelat "Rap das armas" mest hela sommaren. Och det räcker inte med en gång per kväll, våra dj:s spelar den upp till sex gånger per kväll, säger krogchef Henrik Gröntvedt.

Men det finns några uppstickare. Promoes låt om svenska mainstreamvanor, "Svennebanan", är enligt flera klubbar TT Spektra talat med den mest populära svenska sommarlåten. Men det är även bortgångne Michael Jacksons sommar.

– Det handlar inte om en specifik låt. Men jag tror att den musikaliska sommaren 2009 i efterhand kommer att genomsyras av att han dog, säger Stefan Lindeberg. (TT Spektra)

Annons

2000-talets Sommarplågor

2008:

Jason Mraz: "Im yours"

DJ Tune featuring Orremannen: "Bag in da box"

2007:

Frida: "Dunka mig gul & blå"

Markoolio: "Ingen sommar utan reggae"

Rihanna: "Umbrella"

2006:

Basshunter: "Boten Anna"

Annons

Elias featuring Frans: "Who's da man"

Gnarls Barkley: "Crazy"

2005:

Helena Paparizou: "My number one"

Crazy Frog: "Axel-F"

2004:

Nick & the Family: "Hej hej Monika"

Raymond & Maria: "Ingen vill veta var du köpt din tröja"

Haiducii: "Dragostea din tei"

2003:

Annons

Per Gessle: "Här kommer alla känslorna (på en och samma gång)"

2002:

Las Ketchup: "The ketchup song"

Elvis Presley vs. JXL: "A little less conversation"

2001:

Daddy Dj: "Daddy Dj"

2000:

Thomas Rusiak fearturing Teddybears STHLM: "Hiphopper"

Markoolio featuring Arne Hegerfors: "Mera mål!"

Sara Haldert
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons