Annons

Säfström tar över Filmkrönikan

STOCKHOLM TV Orvar Säfström tar steget från ZTV till ett av landets mest utsatta tv-jobb på SVT. Efter nyår leder han nya Filmkrönikan. ”Jättehäftigt att få föra traditionen vidare”, säger den 28-årige filmfantasten.
Nöje • Publicerad 10 december 2002
När klassikern Filmkrönikan kommer tillbaka i rutan den 30 januari är det med Orvar Säfström som ny programledare. Han kommer närmast från ZTV, där han senast ledde filmprogrammet Recensenten. Bild: SVT
När klassikern Filmkrönikan kommer tillbaka i rutan den 30 januari är det med Orvar Säfström som ny programledare. Han kommer närmast från ZTV, där han senast ledde filmprogrammet Recensenten. Bild: SVTFoto: 

För tre veckor sedan blev det känt att de senaste säsongernas radarpar i Filmkrönikan, Sara Wennerblom och Fredrik Sahlin, båda skulle försvinna från programmet. Och nu har alltså även deras efterträdare offentliggjorts.

I den omgörning, som programmet med mellanrum går igenom, så betyder det den här gången att det kommer vara endast ett ansikte i rutan.

Annons

– Det passar mig perfekt, det är ju så jag jobbat tidigare också, säger Säfström, som närmast kommer från egna programmet Recensenten på ZTV.

Att Filmkrönikan är ett program med 46 år på nacken ger både en diger historia och förpliktelser.

– Jag kom fram till att Nils-Petter (Sundgren) hade Filmkrönikan lika länge som jag har levt. Det säger en hel del om programmets dignitet, och hans. Det gör ju att det är väldigt häftigt. Det finns en magi i Filmkrönikan, som det tyngsta fönstret i Sverige för film och filmdiskussion.

I huvudsak ser Säfström på sin nya roll som en utmärkt möjlighet att på en större arena få sprida och förhoppningsvis smitta med sin, som han säger, sanslösa kärlek till film.

Premiär 30 januari

Att det är ett synnerligen utsatt jobb han hoppat på, funderar Säfström inte mycket över. Likväl är han medveten om att sömmarna kommer synas den dag han sitter där.

– Det finns alltid folk som är sura på ett nytt Filmkrönikan, så är det. Och det har de rätt att vara. Det är klart att någon kommer knorra ”vad är det för en jävla hippie de har slängt in?” Folk har ju gnällt på Sara för hennes frissa, men vad har det med Filmkrönikan att göra? Gnäller de på att jag har stora polisonger får de gärna göra det.

Den 30 januari är det säsongspremiär med den nye programledaren. (TT Spektra)

Johan B Hansson

noje@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons