Annons

Sång för kärleken

Nöje • Publicerad 30 januari 2001

FILM. Musik och passion. Men också obotlig sjukdom som sätter hinder för en brinnande kärlek. Bille August är tillbaka i Skandinavien med ett psykologiskt relationsdrama.

– Jag har längtat efter att få göra den här typen av film.

Annons

Bille Augusts film En sång för Martin hade världspremiär inför drygt 700 personer på biograf Draken i Göteborg på måndagskvällen under filmfestivalen. Regissören själv fanns på plats i salongen tillsammans med Viveca Seldahl och Sven Wollter som spelar huvudrollerna.

– Jag var väldigt nervös innan, men blev lugnare ju längre filmen gick. Det var fantastiskt att uppleva en så andlös stämning, stundtals var det elektriskt tyst och ibland skrattade folk, säger Sven Wollter.

Filmen baseras den självbiografiska Boken om E av Ulla Isaksson, men Bille August har gjort författarparet till ett musikerpar.

– Helt enkelt för att det fungerar bättre på film. Musiken blir också mer än filmmusik, den är del i handlingen, säger Bille August.

Att han valde just Ulla Isakssons bok var delvis på grund av Ingmar Bergman.

– Det var han som tipsade mig om boken, men inte för att den skulle bli film, utan för att den var så bra. Ulla Isaksson var först avvisande, men sade sedan ja. Hon dog dock strax innan vi började filma, säger Bille August.

Filmen handlar om kärleken mellan en framstående kompositör och en erkänd violinist och vad som händer när Alzheimers kommer emellan.

– Filmen är universell och jag tror att sjukdomen kan översättas även till andra saker som drar och sliter i en kärleksrelation, säger Sven Wollter.

Viveca Seldahl tycker att det är befriande att det är en kärleksfilm där de älskande har uppnått mogen ålder.

– Vi lever i en ungdomsfixerad värld och därför är det roligt att få göra en kärlekshistoria mellan vuxna, säger hon.

Annons

Musiken har en stor roll filmen igenom och Viveca Seldahl hanterar skickligt sin fiol, men skenet bedrar.

– Jag kan inte ens noter, än mindre spela fiol, säger hon.

En sång för Martin kommer på biograferna 16 mars.

KARIN OLANDER/TT

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons