Annons

Skarsgård gör tv-succé i USA

Alexander Skarsgård hyllas för sin roll i "Generation kill", en uppmärksammad amerikansk tv-serie om Irakkriget. Nu står han inför ett stort genombrott i Hollywood.
Nöje • Publicerad 20 juli 2008
Alexander Skarsgård spelar sergeanten Brad Colbert, "The Iceman", och han har själv gjort lumpen som sergeant. "Men vi visste att det aldrig skulle bli skarpt läge, till skillnad från de amerikanska marinsoldaterna." Foto: NBO/Canal Plus
Alexander Skarsgård spelar sergeanten Brad Colbert, "The Iceman", och han har själv gjort lumpen som sergeant. "Men vi visste att det aldrig skulle bli skarpt läge, till skillnad från de amerikanska marinsoldaterna." Foto: NBO/Canal PlusFoto: 
Med "Generation kill" tar Alexander Skarsgård ett stort kliv framåt i Hollywoodkarriären. "Det spelar ingen roll om jag gör tv eller film framöver, så länge det är intressanta roller och duktiga regissörer", säger han. Foto: NBO/Canal Plus
Med "Generation kill" tar Alexander Skarsgård ett stort kliv framåt i Hollywoodkarriären. "Det spelar ingen roll om jag gör tv eller film framöver, så länge det är intressanta roller och duktiga regissörer", säger han. Foto: NBO/Canal PlusFoto: 
Långt ifrån 70-talets "Mash". Alexander Skarsgård gör en av de ledande rollerna i den kritikerrosade tv-serien "Generation kill", med svensk tv-premiär den 3 september. Foto: NBO/Canal Plus
Långt ifrån 70-talets "Mash". Alexander Skarsgård gör en av de ledande rollerna i den kritikerrosade tv-serien "Generation kill", med svensk tv-premiär den 3 september. Foto: NBO/Canal PlusFoto: 

- Det känns fantastiskt, säger Skarsgård.

Förvirring råder bland de amerikanska soldaterna i ökenlägret Camp Mathilda, dagarna före invasionen av Irak år 2003. Bögskämten haglar, en pizzaleverans skapar frågetecken, befälen är dumma i huvudet - och mitt i kaoset står Alexander Skarsgård som sergeant Brad Colbert.

Annons

- Det här är den största roll jag har gjort, alla kategorier, säger Alexander Skarsgård inför den amerikanska premiären av HBO:s nya tv-serie "Generation kill" som sänds på svenska Canal Plus i höst. "Generation kill", som spelades in i Namibia, är skapad av manusförfattarna bakom "The Wire" och bygger på journalisten Evan Wrights bok med samma namn. Skildringen av marinkårens "cowboysdivision" ligger ganska långt från 70-talets "Mash", om man säger så.

Alexander Skarsgård tvekade inte en sekund när han blev erbjuden en av de ledande rollerna.

- Boken har fantastiska karaktärer, samtidigt är den väldigt balanserad och saklig. Den är som en "roadmovie", berättad utifrån soldaternas perspektiv, hur de upplevde invasionen.

Som den tänkande elitsoldaten, sergeant Brad Colbert, är Skarsgård den som håller huvudet kallt, när de andra tappar koncepten.

- Han kalls för "The Iceman" eftersom han är så trygg och självsäker. Brad är mer utbildad än de andra och slänger in ord som de inte förstår, mitt i machojargongen, berättar Alexander Skarsgård som själv var sergeant i flottan under lumpen i Sverige. "Generation kill" fokuserar lika mycket på relationerna mellan soldaterna som på skildringen av Irakinvasionen. Här finns inga moraliska pekpinnar om krigets fasor.

- Vi ville inte göra propaganda åt något håll, man förlorar så många tittare då. Det har varit problemet med tidigare Irakfilmer och tv-serier som har floppat, säger Skarsgård.

Samtidigt är han kritisk till de amerikanska mediernas rapportering från Irak.

- Det är över 4 000 döda amerikanska soldater nu men man ser inga skadade på tv. Tiotusentals kommer hem med ett ben borta, ändå förväntas man bara "borsta av dammet" och komma tillbaka in i det civila samhället, säger Skarsgård.

Hans personliga inställning till kriget har inte förändrats i och med tv-serien.

- USA borde aldrig ha invaderat Irak. Däremot känner jag respekt för de unga män och kvinnor som hamnade där. Att medverka i en tv-serie av författarna bakom "The wire" var en stor ära, menar han.

Annons

- Det underbara med "The wire" är att det krävs lite av dig som tittare - du är inte bara åskådare, du blir delaktig också. Förhoppningsvis kommer tittarna uppleva "Generation kill" på samma sätt.

Serien har hyllats av tv-kritikerna och många lyfter fram Alexander Skarsgård, som nu tar ett stort kliv framåt i Hollywoodkarriären.

- Det är helt galet. Washington Post skrev att den är en av de bästa krigsfilmatiseringar som har gjorts, säger Alexander Skarsgård som även är aktuell i tv-serien "True blood" framöver. (TT Spektra)

Nils Johanssonnoje@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons