Annons

Skräckfilmens stilbildare

Nöje • Publicerad 11 april 2001
Exorcistens författare Willam Peter Blatty, här med stjärnan ur filmen, Linda Blair, på världspremiären av Exorcisten – director´s cut i fjol. Bild: FRED PROUSER/REUTERS
Exorcistens författare Willam Peter Blatty, här med stjärnan ur filmen, Linda Blair, på världspremiären av Exorcisten – director´s cut i fjol. Bild: FRED PROUSER/REUTERSFoto: 

William Peter Blatty, författaren som skrev både romanen och filmmanuset , erkänner att han är lika lättskrämd som den publik han skrämt genom åren. Allra räddast är han för Hannibal Lecter.

– Det är någonting med kannibaler som jag tycker är jätteotäckt, säger han.

Annons

Ändå var det William Peter Blatty som själv utan att lida av mardrömmar fantiserade ihop en vansinnigt otäck historia om en flicka som blir besatt av demoner!

Den nya versionen av Exorcisten är omklippt av regissören William Friedkin och innehåller scener som inte fanns med i originalet, bland annat scenen där Linda Blair klättrar som en spindel nedför trappan.

Den nya versionen är den som Blatty alltid velat att biopubliken ska få se. Men det tog 27 år innan han fick sin vilja igenom.

–Det har tagit så här lång tid därför att William Friedkin är en envis man, säger Blatty och berättar vidare att detta faktiskt var den första versionen han såg av filmen:

– Filmen tog andan ur mig och jag tyckte den färdigklippta versionen var perfekt. När filmen sedan fick premiär var det en annan film. En i mina ögon sönderklippt version.

Vad berodde detta på?

– William Friedkin klippte om filmen så att den blev kortare. Han tyckte inte att biopubliken skulle vilja se en film som var över två timmar lång.

Exorcisten blev en epokgörande film. Blatty säger att framgångarna förvånade honom.

– När jag skrev berättelsen hade jag ingen aning om att jag rörde upp känslor hos läsarna när boken först kom ut. Jag hade mest skrivit komedi innan och var inte säker på att jag skulle kunna skriva dialog utan att slänga in en massa skämt.

–Det är någonting med det övernaturliga, och med det bibliska. Det ligger som demoner i våra själar och när man uttrycker det i konst, i bokform eller på film, så påverkas människor mycket starkare än man kunnat ana.

Annons

När Exorcisten först kom ut i bokform såg det ut att bli en flopp. William Peter Blatty gjorde en pr-turné i USA för att sälja boken, men fick veta att bokhandlare över hela landet sänt tillbaka alla kopior till förlaget.

–Det ändrades när jag var gäst i Dick Cavetts show, ett av de populära tv-programmen på den tiden. Jag var endast inbjuden därför att en annan gäst hoppat av i sista sekunden. Men jag var med i showen i 45 minuter och snackade om min bok. Det visade sig vara fantastisk pr och efter ett par veckor låg boken etta på försäljningslistan. Och som man brukar säga: ”resten är historia”.

Boken har sålts i 13 miljoner exemplar – endast i USA och går till historien som en skräckklassiker.

Blatty har arbetat med annat också. Han blev bland annat erbjuden att skriva manus till en film om Hannibal Lecter, men tvingades hoppa av projektet:

– William Friedkin bad mig läsa Thomas Harris första roman Red Dragon, i förhoppningen att vi skulle kunna göra en filmatisering tillsammans. Men jag hoppade av projektet, jag hade bara läst några kapitel när jag upptäckte att det inte var något för mig.

– Jag försökte läsa både När lammen tystnar och Hannibal, men jag kunde inte ta mig igenom böckerna. Jag blev för rädd.

Det är Exorcisten som präglat William Peter Blattys karriär. Efter framgångarna med den första filmen skrev han manuset till uppföljaren Exorcisten II: Kättaren, som regisserades av John Boorman. 1990 debuterade Blatty som långfilmsregissör med Exorcisten III, där Viveca Lindfors spelade en av rollerna.

Senare i år startar inspelningen av ytterligare en Exorcist-film. För regin står Caleb Carr.

JOHN MILLAR/PM

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons