Annons

Små och stora skandaler

Små och stora skandaler i kommunpolitiken. Det finns en del att hämta för begåvade lokalrevyförfattare. ”Men vi måste också tänka på publiken utanför citykärnan”, säger Ingvar Andersson.
Nöje • Publicerad 16 december 2002
Sedan ett par år tillbaka är det Andreas Andersson (längst till vänster) som har produktionsansvaret för Kristianstadsrevyn.
Sedan ett par år tillbaka är det Andreas Andersson (längst till vänster) som har produktionsansvaret för Kristianstadsrevyn.Foto: 
Lite tejp och tuppkammen sitter på plats. Andersson & son för revytraditionen vidare.
Lite tejp och tuppkammen sitter på plats. Andersson & son för revytraditionen vidare.Foto: 
Rena hönsgården. I kommunpolitiken och Kristianstadsrevyn.BILDER: TOMMY SVENSSON
Rena hönsgården. I kommunpolitiken och Kristianstadsrevyn.BILDER: TOMMY SVENSSONFoto: 
På väg till Malmö. Andreas Andersson flyttar från Göteborg till Malmö. Från och med februari showar han hos Wallmans Salonger.
På väg till Malmö. Andreas Andersson flyttar från Göteborg till Malmö. Från och med februari showar han hos Wallmans Salonger.Foto: 

Han har spelat 37 revyer i Kristianstad. Först med Einar Larsson och sedan 32 år tillbaka som sin egen producent. Ingvar Andersson, om någon, borde veta vad som gör en revy riktigt, riktigt bra:

– Tja, den skall väl i stort sett ha allt: Något burleskt nummer, roliga monologer som publiken kan råflabba till, lite dans...

Annons

– ...sedan skadar det förstås inte om man kan få folk att tänka efter också.

Andersson vill inte göra revyn lokal in absurdum.

– Dels för att det finns de som åker några mil för att se vår föreställning. Men också för att vi kan och bör ta upp ämnen som är lika angelägna oavsett var man bor någonstans.

– Titta på samhället idag, se vad den lilla människan blir indragen i och hur hon ställs mot vissa överheter. Andreas Andersson, Ingvars son och numera den som har det största produktionsansvaret i Kristianstadsrevyn, fyller i:

– Folk jäktar och mår dåligt. Vi kan ge dem ett par timmar att i lugn och ro skratta åt eländet.

Andersson den yngre lovar att Kristianstadsrevyn 2003 – med premiär på nyårsafton – håller klassen:

– Så många bra texter som i år har jag aldrig sett tidigare. Vi har faktiskt tvingats välja bort några godbitar, för att klara en rimlig längd på föreställningen.

Han fortsätter med att berömma ensemblen som ”välutbildad och rutinerad”. Lyfter också fram att Annica Werud är tillbaka. Werud som haft ett speluppehåll i åtta år.

– Vi har haft svårt att samla hela gänget till repetitioner fram till idag (läs; i söndags). Men nu är alla med för att trimma ihop de sista, viktiga detaljerna. Ja Må di Lewe heter revyn. Christer Ewe blir inte oväntat en centralfigur när Andersson & son driver med etablissemanget.

– Man kan väl säga att Ewe-historien har engagerat Kristianstadsborna.

Annons

– Liksom virrvarret i kommunfullmäktige, fortsätter Ingvar Andersson. Folk på stan har kommit fram och sagt: ”Ni måste ha med något om fullmäktige, det är ju rena hönsgården.” Och det är så klart svårt att undgå en kommentar till att Kristianstad var utan politiskt styre i två månader. Vad finns mer att vänta? Jörn Holmgrens pension och/eller cirkusen där advokten Vejmarker dansade med IFK Kristianstad?

– Jag är inte säker på att den breda publiken är lika insatt i de frågorna, och det är trots allt den breda publiken som är vår målgrupp.

Föreställningarna på nyårsafton och trettondedagsafton lär bli utsålda. Sedan följer ytterligare tio revykvällar, med final den åttonde februari.

– Ett par år, kring millennieskiftet, var revyintresset på väg ner i Kristianstad. Nu har det vänt uppåt igen, säger Andreas Andersson.

– Men om vi skall komma tillbaka till beläggningen som fanns på 1970- och 80-talen krävs mycket. Goda recensioner till att börja med.

Anders Mårtensson

044–18 55 58

anders.martensson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD REVY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons