Annons

Talking to Teapots fyller tio år

Martin Månsson Sjöstrand har haft ett finger med i mer än tio band som härjat i Kristianstad, bland andra Turbine Powered Heroes och Lavemangsmugglarna. De senare hade ett namn som minst sagt hindrade dem i karriären.
Nöje • Publicerad 4 augusti 2009
Martin Månsson Sjöstrand har varit med i mer än tio olika Kristianstadsband. Han är bland annat frontman i Talking to Teapots, som firar tio år i år och i höst släpper en ny ep. Bild: Privat
Martin Månsson Sjöstrand har varit med i mer än tio olika Kristianstadsband. Han är bland annat frontman i Talking to Teapots, som firar tio år i år och i höst släpper en ny ep. Bild: PrivatFoto: 

– Många bönade och bad oss att byta namn men vi vägrade kompromissa. Vi har iallafall blivit omnämnda i "Dassboken", det är kanske också en form av erkännande, säger Martin Månsson Sjöstrand. Det mest långlivade projektet är Talking to Teapots som firar 10-årsjubileum i år. Alla fem i bandet är från Kristianstad och tre medlemmar bor fortfarande kvar i stan. Martin Månsson Sjöstrand bor dock numera i Malmö och nyligen gjorde Talking To Teapots en spelning i hans nya hemstad, på Debaser.

– Spelningen gick bra, vi körde vårt race. Vi har en liten skara fans men Malmöpubliken är väldigt svårflörtad. Det är alltid en massa folk på alla uteställen men de flesta är inte där för att se bandet utan för att dricka. Vi var huvudband också den kvällen så det ställde stora krav på både oss och de i publiken som inte hade hört oss tidigare.

Annons

– Av alla städer trivs jag nog faktiskt minst med att spela i Malmö. Vi har spelat på de flesta ställen i Sverige, dock aldrig i Göteborg konstigt nog. Annars har vi spelat i Belgien, Holland och mycket i Danmark. Det är nog det trevligaste, att spela i utlandet. Den svenska publiken kan få vem som helst att bli nervös.

Hur skulle du vilja beskriva er musik?

– Någon beskrev oss som om "Frank Zappa med bruten handled möter Frank Black". Musikaliskt genomgår vi olika faser, det tror jag att de flesta band gör. Vi har mycket energi i våra lite äldre låtar men vår nya ep som kommer ut snart är lite mer nedtonad och mindre spastisk. Talking To Teapots har gjort fyra officiella släpp. I september kommer den nya ep:n ut på det lilla danska bolaget Empty Tape.

– Det är en entusiast från Ålborg som ger ut oss, förklarar Martin Månsson Sjöstrand.

– Han fungerar även som vår bandbokare och lite allt-i-allo. En bandpappa skulle man kunna kalla honom. Låtarna vi ska släppa nu är från 2007 så tyvärr känns det redan gammalt för oss. Det är alltid så, när någonting väl kommer ut så är man redan någon annanstans.

För närvarande tar dock Talking To Teapots en liten paus.

– Numera repar vi ganska sällan. Vi bor ju i två olika städer och sedan har nästan samtliga i bandet småbarn. Vi har en replokal i Kristianstad och sen har vi repat lite här och där i Malmö. Vi försöker alternera mellan städerna för rättvisans skull.

– Talking To Teapots har ju funnits i tio år så ibland måste vi ta ett break från varandra för att få tillbaka gnistan. Textmässigt känns det som allting är sagt, någon dag tar det bara stopp. Ett sätt att komma undan textskrivandet är att spela instrumentalmusik, vilket är just vad Martin Månsson Sjöstrand numera gör en hel del i sitt självbetitlade projekt Martin Månsson Sjöstrand Trio.

– Martin Månsson Sjöstrand Trio låter mer som "The Shadows möter Frank Zappa", det är lite åt surfhållet. Turbine Powered Heroes var ett surfband men min nya trio drar också åt pop- och progghållet, som Jojje Wadenius fast instrumentalt. Vi är influerade av band som Zamla Mammas Manna och King Crimson fast vi är inte alls lika duktiga på att spela.

Isac Nordgren isac.nordgren@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons