Annons

Teater Nostra lägger ner sommarverksamheten

Teater Nostra har beslutat att lägga ner sin sommarverksamhet på Teaterlogen i Yngsjö.– Vi känner att vi vill gå vidare och man ska alltid sluta på topp, säger Katarina Weidhagen som tillsammans med Frans van Hal grundade Nostra.
Nöje • Publicerad 4 augusti 2009
Några bilder från Teater Nostra under åren som gått. Bilder: Willy Alm, Sandra Henningsson, Bosse Nilsson, Lasse Ottosson och Ronnie Smith
Några bilder från Teater Nostra under åren som gått. Bilder: Willy Alm, Sandra Henningsson, Bosse Nilsson, Lasse Ottosson och Ronnie SmithFoto: 

På söndag spelas den sista föreställningen av Teater Nostras sommaruppsättning "Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson". Det blir också den allra sista föreställningen som Nostra ger på Teaterlogen i Yngsjö eftersom man har bestämt sig för att lägga ner sin sommarverksamhet.

– Vi har jobbat länge här i bygden och det har varit helt fantastiska år med en underbar publik. Men nu kände vi att det var dags att vända blad. Det är vårt privata beslut och handlar inte om att vi på något sätt känner oss förfördelade eller är missnöjda. Tvärtom har det gått jättebra i sommar, det har varit en rolig föreställning att spela och är en historia som tilltalar många. Man ska alltid sluta när det går som bäst, säger Katarina Weidhagen, konstnärlig ledare, som tillsammans med dramatikern Frans van Hal bildade Teater Nostra 1996.

Annons

Sommaren 1997 sattes den första egenproducerade pjäsen upp – "Yngsjömordet – ett kärleksdrama". Därmed lades grunden för det som har kommit att bli den röda tråden genom Nostras produktion, dramatiseringar av kända, lokala personers liv.

Genom årenhar Nostra bland annat satt upp föreställningar om Harry Martinson, Snörmakare Lekholm och nu senast alltså om Harald "Bildsköne" Bengtsson och hans kumpan Folke "Tatuerade" Johansson. Sammanlagt har det blivit åtta uppsättningar på Teaterlogen i Yngsjö och en ("Snörmakare Lekholm får en idé" från 2001) som spelats på Kristianstads Teater. Alla pjäser har skrivits av Frans van Hal.

– Det är ett tufft jobb att varje sommar bygga upp en teaterverksamhet, utan de bekvämligheter som finns på en stationär teater. Man jobbar i princip dygnet runt när alla andra har semester. Vi har ju inte heller valt att driva det som ett vinstdrivande företag och har precis fått det att gå ihop. Men ©det är inte huvudanledningen till att vi slutar. Vi vill gå vidare, göra annat. Livet är ju inte oändligt, säger Katarina Weidhagen och påpekar samtidigt att hon och Frans van Hal vill ha mer tid för familjen.

Känns det inte sorgligt att sluta efter så många somrar och föreställningar?

– Det är sorgligt att göra människor ledsna och besvikna, men vi har gått med det här beslutet länge, bestämde oss för att sluta för ett år sedan. Man måste göra det man har lust med, kan inte fortsätta på grund av plikt, då blir resultatet inte bra.

Men att Teater Nostra tar sin hand från Teaterlogen i Yngsjö betyder inte att stället kommer gå i graven. Katarina Weidhagen och Frans van Hal letar nu efter någon att lämna över stafettpinnen till.

– Det är ett bra läge för sommarteater och vi har redan många intressenter. Men vilka det blir och hur det blir kan jag inte säga något om i nuläget. Vi har gått ut brett i våra kanaler och är öppna för förslag.

Ni säger att ni vill göra något nytt. Vad har ni för framtidsplaner?

– Frans vill skriva romaner och har fler saker på gång. Och jag... ja, vad vill jag göra? Jag skulle vilja jobba mer som skådespelare, de senaste åren har jag jobbat så mycket som producent, och kanske plugga. Jag vet inte riktigt vad som händer och det känns väldigt spännande. Jag vilar i tillförsikt om att det kommer att bli bra.

Teater Nostrasövriga verksamhet, de turnerande föreställningarna, fortsätter som vanligt. Bland andra är föreställningarna "Åladrottningen i Vattenriket" och "Pysseliten och fröken Tyra" ute på turné. Dessutom planerar Teater Nostra att från och med i höst spela "Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson" på fängelser runt om i landet.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons