Annons

Upprörande och ärlig debutfilm

Nöje • Publicerad 30 januari 2004
Festen urartar, Sofie blir redlöst berusad – och förnedrad. Teresa Fabiks regidebut är stark, tycker Lydia Duprat. BILD: SANDREW METRONOME
Festen urartar, Sofie blir redlöst berusad – och förnedrad. Teresa Fabiks regidebut är stark, tycker Lydia Duprat. BILD: SANDREW METRONOMEFoto: 

Hip Hip Hora! Manus och regi: Teresa Fabik. I rollerna: Amanda Renberg, Björn Kjellman, Filip Berg, Josephine Bauer, Ellen Fjæstad, Marcus Hasselborg, Linn Persson. Visas på Kosmorama i Kristianstad och Filmpalatset i Bromölla.

Hip Hip Hora! är regissören och manusförfattaren Teresa Fabiks långfilmsdebut, och vilken debut är den inte sedan! Det här är en stark, stundom rätt obehaglig film, en i god mening sedelärande berättelse om unga tjejers sårbarhet i ett manschauvinistiskt samhälle. Men Hip Hip Hora! har fler frågor på dagordningen: filmen behandlar också vuxenvärldens ömsom aningslösa, ömsom skenheliga och ofta fördömande attityd gentemot den ungdom den har till uppgift att fostra och värna. På så sätt reses en vägg mellan vuxna och unga, och all verklig kommunikation omöjliggörs därmed.

Annons

Det är lätt att dra en ung tjejs rykte i smutsen, lika lätt som det är för en ung människa i begrepp att utforska sin spirande sexualitet att göra bort sig. Ärligt talat, vem har inte gjort bort sig under unga år? Men vill det sig illa kan konsekvenserna bli kännbara.

Filmens huvudperson , Sofie (Amanda Renberg), är 13 år och börjar tillsammans med kompisarna Amanda (Ellen Fjæstad) och Emma (Linn Persson) på högstadiet i en ny skola, där hennes pappa Krister (Björn Kjellman) arbetar som lärare. För Sofie är det riktigt spännande att börja i en ny skola, hon fantiserar om fester och pojkvänner till sig och sina kompisar och är ivrig som en kalv på grönbete. På en fest, alldeles i början på terminen, blir Sofie redlöst berusad. När hon senare tuppar av blir hon utnyttjad av några äldre killar med värstingen Mouse (Marcus Hasselborg) i spetsen, som tar mycket komprometterande bilder på henne. Det räcker för att Sofie ska bli stämplad som hora i skolan, och för att alla, inklusive hennes vänner Amanda och Emma, ska ta avstånd från henne, som vore hon pestsmittad.

Av de vuxna får Sofie ingen hjälp. Pappan, om än välmenande, saknar överblick över situationen och angriper problemet från fel ände, det vill säga, ger Sofie skulden för ryktesspridningen. Klassföreståndaren Åsa (Josephine Bauer) är nyutexaminerad från lärarhögskolan och har uppenbarligen ingen erfarenhet av ungdomar över huvud taget. Hon behandlar Sofie och hennes klasskamrater som småbarn och föraktas i hemlighet av sina elever. Vid ett tillfälle då Sofie blivit grovt kränkt av Mouse försöker Åsa släta över det hela och sviker på så sätt flickan.

Men Sofie är inte helt ensam utan har en bundsförvant, Sebbe (Filip Berg), som trots att han är kompis med Mouse vägrar att gå i dennes ledband. Trakasserierna blir emellertid allt värre och så småningom inser Sofie att enda sättet att hantera problemet är att ta tjuren vid hornen.

Amanda Renberg, som var 15 år under filminspelningen, spelar Sofie med lidelse och övertygelse. Hon skänker rollen rätt mått av vilsenhet, förtvivlan och vrede och gör Sofie mångbottnad och mycket mänsklig. Filip Berg och Marcus Hasselborg gör också starka rolltolkningar, i övrigt är rollbesättningen klok.

Men, viktigast av allt: alla bra filmer börjar med ett bra manus, och Teresa Fabiks manus är bra och hennes regi konsekvent och målmedveten. Hip Hip Hora! är en engagerande, upprörande, ärlig och inte minst rolig film, en film som främst vänder sig till ungdomar men som även kommer att tilltala många vuxna.

Lydia Duprat

noje@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons