”Walle” tillbaka på scenen

I mitten av 1980-talet blev han en av Kristianstads rockprofiler. Nu börjar Lars ”Walle” Wallin, 42, om – med Glenn Wish & The New Memphis Orchestra.
Nöje • Publicerad 30 maj 2002

Lars ”Walle” Wallin blickar tillbaka. Halvvägs in i 1980-talet blev han frontman – gitarrist, sångare – i Co Stone som dominerade rockkvällarna på Magasinet i Kristianstad.

– Vi var ett busigt pubgäng med rötterna i bluesrocken, säger ”Walle”.

Ett framgångskoncept som egentligen föddes av en tillfällighet.

– Det fanns ett band som hette Fotfolket där vi hade ambitionen att spela in en platta. Men när vi skulle in i studion var det bara tre killar som dök upp...så började Co Stone.

Lars Wallin, Micke Underdal och Lars ”Kula” Andersson höll ihop Co Stone några år. På 1990-talet blev spelningarna allt mer sporadiska och Wallin började fokusera på annat.

– Men jag höll kontakten med musiken, har bland annat spelat på musikgymnasiets sångkonserter sedan några år tillbaka. I det sammanhanget kom han också i kontakt med Anders Liljeqvist som är kapellmästare i The New Memphis Orchestra.

– Vi har alltid jobbat bra tillsammans. Anders är den borne orkesterledaren, berömmer ”Walle”. Han är vänlig, lugn och en mycket kompetent musikant.

Nu fortsätter samarbetet. Lars Wallin är den nye gitarristen i The New Memphis Orchestra som planerar en ny höst på Södra Kasern. Hearbreak Hotel har premiär den femte oktober, drygt 4000 (av 5500) biljetter är sålda.

– Sanslöst, säger Glenn Wish. Vi har redan nått en nivå som motsvarar biljettförsäljningen i augusti förra året. Lars Wallin tillhör det fåtal i stan som faktiskt aldrig upplevt Glenn Wish live.

– Men goda vänner och bekanta har berättat att det här är en häftig grej. Det skall bli riktigt roligt att vara med.

Din relation till Elvis Presleys musik?

– Ungefär som alla andras, skulle jag tro. Jag gillar de tidiga rockprylarna, växte upp med artister som Elvis – men kanske framförallt Jerry Lee Lewis och Chuck Berry.

Glenn Wish överlåter det musikaliska ansvaret på Anders Liljeqvist, men säger samtidigt att det hela tiden krävs ett visst mått förnyelse.

– Jag vill ha ett ”fetare” sound. Vi kommer att lyfta in en ”gosskör” i år, och med både ”Walle” och ”Palle” (Patrik Ohlsson) räknar jag med att vi kan göra en ännu mer gitarrbaserad show.

Lars Wallin, en gång frontman, hamnar nu i en roll som ”kollektiv spelare”.

– Helt okej. Jag vill alltid vara noggrann och fokusera på att göra mitt jobb, oavsett sammanhang.

Sången?

– Tja, jag vet inte. Man kanske kan få köra lite?

Glenn Wish:

– Inga problem. Vi har mikrofoner.

anders.martensson@kristianstadsbladet.se

Av Anders Mårtensson 044 – 18 55 58
Av Anders Mårtensson 044 – 18 55 58
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.