Annons

Wells blir OS-vinnare

Robert Wells komposition har valts ut som officiell musikalisk ouvertyr vid OS i Peking.Nu kommer stycket att höras i direktsänd television över hela världen – minst 1 200 gånger.
Nöje • Publicerad 22 juli 2008
Robert Wells officiella ouvertyr kommer höras i tv-sändningarna under hela OS. På bilden ses kompositören tillsammans med Gunilla Lindberg, generalsekreterare i Sveriges olympiska kommitté. Bild: SOK
Robert Wells officiella ouvertyr kommer höras i tv-sändningarna under hela OS. På bilden ses kompositören tillsammans med Gunilla Lindberg, generalsekreterare i Sveriges olympiska kommitté. Bild: SOKFoto: 

– Det största jag någonsin har gjort, säger Robert Wells.

Robert Wells blir Sveriges stora OS-vinnare. Under måndagen kom nyheten att hans specialskrivna stycke blir den officiella musiken under OS.

Annons

– Det är omtumlande. Hela mitt OS-äventyr i Kina började redan för åtta år sedan, och sedan dess har jag varit där 21 gånger. Nu får jag den här belöningen, säger en lätt chockad Robert Wells.

Uppdraget att skriva OS-ouvertyren gick ut till hundratals kompositörer för några år sedan.

– Flera kända namn var med i tävlingen, vilka säger jag inte. Det avgörande valet togs av Kinas kultur- och idrottsministrar, tillsammans med kulturdepartementet och de OS-ansvariga i Peking, berättar Wells.

Enligt honom ska stycket framföras uppemot 1 300 gånger under OS-veckornas tv-sändningar.

– Wei Weis poplåt spelas under invigningen, medan min musik hörs under hela OS, även i reklamsammanhang.

– Det är ingen bluesboogie (skratt). Man kan beskriva det som en festouvertyr där det västerländska blandas med Kinas folkmusik, säger Wells.

– Nej, man får inget betalt förutom ett bidrag till själva inspelningen, som dock inte är i närheten av det arbete jag har lagt ned.

– Man får väl räkna med en och annan Stim-peng... Men det är det sista jag egentligen tänker på.

– Det får stå för dig. Jag tror inte på att blanda musik med politik. Att lägga sig i något man inte vet så mycket om, är jättefarligt. Det finns andra som kan Kinas regim bättre än mig, säger Robert Wells.

Nils Johansson/TT Spektra
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons