Annons

Zara Larsson: ”Har känt mig värdelös”

Prestationsångest och pandemi stod i vägen för Zara Larsson – men nu släpper hon sitt efterlängtade album.
Musik • Publicerad 5 mars 2021
Zara Larsson släpper albumet ”Poster girl”. Hon är samtidigt aktuell med en konsert som liveströmmas under internationella kvinnodagen på måndag, den 8 mars.
Zara Larsson släpper albumet ”Poster girl”. Hon är samtidigt aktuell med en konsert som liveströmmas under internationella kvinnodagen på måndag, den 8 mars.Foto: Claudio Bresciani / TT

– Man vill alltid komma längre, men det resulterar också i att man aldrig är nöjd med var man är, säger Zara Larsson.

2017 släpptes strömningssuccén "So good", och redan året därpå berättade den svenska superstjärnan att ett nytt album var på gång. Nästa år sade hon samma sak. När pandemin tog greppet om världen fanns fortfarande inget släppdatum.

Annons

– När jag hörde att det hade gått fyra år trodde jag inte på det först, säger Zara Larsson på ett café i Stockholm.

Hon ska snart iväg och repetera inför sin liveströmmade konsert som visas på Internationella kvinnodagen den 8 mars – den första spelningen på länge. Liksom för de flesta artister har Zara Larssons kalender varit rätt tom under pandemin.

– Det som har varit jobbigast för mig har varit att känna att jag inte har något slags syfte. Att gå till studion, prata med dig, fixa lite – det finns alltid massor av saker som man gör, som inte är att stå på scenen. Helt plötsligt togs allt det bort, säger hon.

23-åringen försökte plocka upp studierna igen – hon är fortfarande fyra ämnen ifrån en gymnasieexamen. Men disciplinen fanns inte där.

– Om jag hade satt mig ner hade jag kunnat klara det så snabbt, men jag har inte känt mig motiverad till någonting. Allting har känts värdelöst. Jag har känt mig lite värdelös. Min identitet sitter så mycket i vad jag jobbar med. Det har fått mig att tänka om, berättar hon.

”Jag är en ganska stor 'people pleaser'. Jag vill att folk ska ha det bra och bli underhållna. Jag kan typ inte hålla i en middag eller en fest. Då kan jag inte slappna av, utan går bara runt och frågar 'Har ni det kul? Har ni det bra?'.”
Zara Larsson

Att yrkesvalet är en stor del av identiteten är kanske inte så konstigt. Samtidigt som hennes jämnåriga gick på mellanstadiet, 2008, vann Zara Larsson TV4:s "Talang". Fyra år senare släppte hon sin första singel, "Uncover" – och därefter tog karriären fart. I dag är hon en av Sveriges största popstjärnor.

Samtidigt drivs hon av en stark prestationsångest och siktar hela tiden mot den absoluta toppen.

– Jag vet inte var den grejen kommer ifrån, jag fick massor av kärlek när jag växte upp, massor av uppmärksamhet. Alla har kanske ett tomrum som de måste fylla med olika saker, säger Zara Larsson, och fortsätter:

– Jag är en ganska stor "people pleaser". Jag vill att folk ska ha det bra och bli underhållna. Jag kan typ inte hålla i en middag eller en fest. Då kan jag inte slappna av, utan går bara runt och frågar "Har ni det kul? Har ni det bra?".

Majoriteten av låtarna på "Poster girl" skrevs sista veckan innan albumet skulle vara färdigt. Sökandet efter perfektion var en av anledningarna till att släppet dröjde.

Annons

– Nu när jag tittar tillbaka hade jag kunnat släppa tre album, men det är lätt att vara efterklok, säger hon.

Alla låtar på plattan handlar på något sätt om kärlek. Det beror inte bara på att hon sedan en tid tillbaka är förälskad i dansaren Lamin Holmén, men låtarna "Love me land" och "Falling for a friend" är definitivt skrivna med honom i åtanke.

– Jag har försökt så många gånger att skriva ett feministiskt anthem men det är svårt, jävligt "corny". Det är nästan som att man sparkar in många öppna dörrar, men jag kommer att fortsätta försöka, säger hon.

På spelningsfronten är situationen fortfarande oklar – Zara Larsson är skeptisk till att det kan bli några större spelningar till sommaren. I stället har hon ett tydligt mål med 2021: det här ska bli hennes "alkoholår".

Jag har rökt mycket gräs under mina år, nu har jag slutat med det. Jag är trött på den känslan, den fick mig att känna mig lite ångestfylld. Jag har tillbringat så mycket tid i LA, det är en social grej som alla gör där, säger hon.

Alkoholår – handlar det om att släppa kontrollen?

– Kanske. Absolut. Vad sorgligt att läsa den här intervjun om 20 år när jag är alkoholist!

– Men kanske lite att släppa kontrollen och att få garva lite. Ringa kompisar och fråga "gjorde jag någonting dumt igår?". Jag tycker att det är ett ganska roligt berusningsmedel, det får mig att känna mig ung igen. Jag har verkligen inte druckit mycket i mina dagar.

Hon framhåller att turnélivet har varit långt ifrån någon rockstjärnemyt.

– Jag har varit så lugn, så lugn, så lugn. Jag har verkligen varit det, mitt band också. Det galnaste vi gör på turné är att slänga godispapper på golvet. Det är verkligen inget "rajtan tajtan".

Zara Larsson repeterar inför den liveströmmade konserten den 8 mars.
Zara Larsson repeterar inför den liveströmmade konserten den 8 mars.Foto: Claudio Bresciani / TT
Fakta

Zara Larsson

Zara Larsson är född 1997.

2008 vann hon TV4:s "Talang". Året därpå syntes hon i kanalens dokumentärserie "Jag ska bli stjärna".

I december 2012 släppte Zara Larsson sin första singel, "Uncover". 2014 kom hennes debutalbum "1" och tre år senare kom det andra albumet, "So good".

Zara Larsson har också uppmärksammats för sina ställningstaganden i feministiska frågor.

Nu är hon aktuell med en liveströmmad spelning på internationella kvinnodagen och med det nya albumet "Poster girl".

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons