Annons
Nyheter

1177 varnar för vaccinbedragare

Allt fler anmäler att de utsatts för bedrägeriförsök som handlar om vaccinationer. Nu uppmanar 1177 Vårdguiden allmänheten att vara vaksam.
Coronaviruset • Publicerad 10 mars 2021
Vårdguiden varnar för vaccinbedragare som ofta är ute efter bank-id-uppgifter. Arkivbild.
Vårdguiden varnar för vaccinbedragare som ofta är ute efter bank-id-uppgifter. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Anmälningarna om vaccinationsbedrägerier var enligt polisen fler i februari än i januari. Omkring 95 procent av de drabbade är 65 år eller äldre.

Polisen har tidigare gått ut och varnat för fenomenet och nu uppmanar även 1177 allmänheten att vara vaksam.

Annons

– - Vi får uppgifter från polisen om att bedrägeriförsöken ökat kraftigt. Folk har påstått att de ringer från vårdcentralen eller från 1177 och att man har tid för vaccination. Det är otroligt hänsynslöst eftersom många vill ha vaccin just nu, säger Sofie Zetterström, affärsområdeschef för 1177.

Sedan årsskiftet har 116 anmälningar om vaccinationsbedrägerier inkommit till polisen. Antalet har ökat från 44 i januari till 72 i februari.

Bedrägeriet sker ofta genom att offren luras att bekräfta sin identitet eller en vaccinationstid genom sin bankdosa eller sitt bank-id. Ibland kan det röra sig om ett erbjudande om att få vaccin mot en avgift, trots att vaccinet är gratis.

I vissa fall har bedragare även gjort hembesök eller skickat ut sms där de drabbade uppmanats att klicka på en länk och att logga in med bank-id.

– Vården ringer aldrig upp och ber att man ska logga in med bank-id. Då ska man lägga på direkt och ringa polisen, säger Sofie Zetterström och fortsätter:

– Utmaningen är att regionerna agerar lite olika när man kallar till vaccinationer, men det är alltid så att man får en kallelse på något sätt.

Fakta: Så gör du om du drabbats av bedrägeri

• Kontakta din bank direkt.

• Polisanmäl och ta hjälp av människor i din närhet.

• Ring 112 vid pågående brott.

• Ring 114 14 om det inte är akut.

Källa: 1177 Vårdguiden

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons