Annons

18 års fängelse för hustrumord

Mannen dödade sin hustru i Avesta och flydde sedan utomlands med parets gemensamma barn, innan han greps vid en gränskontroll i Slovenien.
45-åringen döms nu till 18 års fängelse för mord.
Brott • Publicerad 28 oktober 2019
Kvinnan hittades död utanför Gävle två veckor efter att polisen inledde sitt sökande. Arkivbild.
Kvinnan hittades död utanför Gävle två veckor efter att polisen inledde sitt sökande. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Redan då sökandet efter den försvunna kvinnan i Avesta inleddes den 10 februari i år misstänkte polisen att hennes 45-årige make hade mördat henne, för att sedan fly utomlands med parets gemensamma barn.

Den 12 februari kunde mannen gripas vid en gränskontroll i Slovenien efter att en europeisk arresteringsorder hade utfärdats – och knappt två veckor senare hittades kvinnan död utanför Gävle. Detta efter att polis hade undersökt GPS-data från bilen som mannen hade flytt i.

Annons

Enligt åtalet har mannen mördat sin fru i parets bostad i Avesta för att sedan föra kroppen därifrån.

Nu dömer Falu tingsrätt 45-åringen, som inte bedöms lida av en allvarlig psykisk störning, till 18 år fängelse för mord.

Mannen själv har erkänt att han orsakade kvinnans död, men har anfört att han handlade i nödvärn, eller nödvärnsexcess, då paret började bråka.

Tingsrätten godtar inte den förklaringen, utan ser i stället flera försvårande omständigheter för mannen.

Bland annat att parets gemensamma barn befann sig i bostaden vid tillfället, samt att mannen placerat kvinnans kropp utomhus efter mordet. Omständigheterna är däremot inte så försvårande att mannen ska dömas till livstids fängelse, skriver tingsrätten i domen.

Marc Skogelin/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons