Annons
Nyheter

200 demonstranter gripna i Armenien

Över 200 demonstranter greps under tisdagen av armenisk polis när de försökte blockera trafiken i huvudstaden Jerevan. Ingripandet är en upptrappning av de senaste dagarnas oroligheter i staden.
Armenien • Publicerad 3 maj 2022
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjans. Arkivbild.
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjans. Arkivbild.Foto: Vyacheslav Prokofyev/AP/TT

Omfattande demonstrationer har sedan i söndags genomförts i Jerevan som en varning mot regimen om att ge efter för mycket mot grannen – och ärkefienden – Azerbajdzjan i frågan om Nagorno-Karabach.

Demonstranterna kräver premiärministern Nikol Pasjinjans avgång och försökte under måndagen blockera trafiken i de centrala delarna av staden.

Annons

Armenien och Azerbajdzjan är i konflikt om området sedan 1990-talet, vilket också lett till flera väpnade konflikter om regionen. Senast, i ett sex veckor långt krig 2020, dödades omkring 6 500 personer innan Ryssland medlade fram en vapenvila. I uppgörelsen fick Armenien bland annat avstå vissa områden.

De aktuella protesterna är de värsta sedan valet i september i fjol och pekar på ett fortsatt missnöje med Pasjinjans ledarskap.

"Han är redo att ge bort Karabach som vi har utgjutit vårt blod för", säger en av demonstranterna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons