Annons
Nyheter

22 forskare dömer ut idé om flockimmunitet

I en debattartikel i dömer 22 forskare ut vad de menar är den svenska strategin att uppnå flockimmunitet mot coronaviruset.
Coronaviruset • Publicerad 14 maj 2020
Informationsskylt på Drottninggatan i Stockholm som uppmanar folk att tvätta händerna. Arkivbild.
Informationsskylt på Drottninggatan i Stockholm som uppmanar folk att tvätta händerna. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Enligt de 22 forskarna tycks Folkhälsomyndighetens strategi nu vara att uppnå flockimmunitet för att bekämpa coronaviruset – vilket skribenterna anser är fel strategi.

Folkhälsomyndigheten har dock aldrig uttryckligen sagt att flockimmunitet är målet man arbetar efter.

Annons

Forskarna hänvisar bland annat till antikroppstester i hårt drabbade länder som Belgien och Nederländerna, där relativt låg andel av befolkningen visat sig ha antikroppar mot det nya coronaviruset.

Långt ifrån

Forskarna skriver även att det fåtal studier som gjorts i Sverige tyder på att "vi befinner oss långt ifrån flockimmunitet".

Den studie som visat på högre andel personer med antikroppar kommer från staden New York, där man fann antikroppar hos 21 procent av de testade. Men det har kommit till ett högt pris skriver forskarna, då 0,24 procent av stadens befolkning har dött i covid-19.

Forskarnas slutsats är att allt för många kommer att få sätta livet till om målet är att uppnå flockimmunitet, och de anser att Sverige bör försöka begränsa viruset mer för att "hålla människor i liv" i väntan på att bättre behandlingsmetoder och eventuellt ett vaccin mot covid-19 finns att tillgå.

Flockimmunitet inte strategin

Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning på Folkhälsomyndigheten, kommenterade debattartikeln under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

– Det är svårt att bemöta för vår strategi är inte flockimmunitet. Vår strategi är att bromsa smittspridningen och skydda de sårbara grupperna. Det är inte så mycket mer att säga det. Deras bedömning får stå för dem, men det är inte vår strategi, sade hon.

Många av de 22 forskarna som skriver under debattartikeln skrev även under en tidigare uppmärksammad debattartikel på DN, där man hävdade att Folkhälsomyndigheten har misslyckats med att stoppa coronaviruset.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons