Annons
Nyheter

220 björnar får skjutas i Jämtland

Jakt • Publicerad 3 maj 2022
En fälld björnhanes ram vid fjolårets jakt i Gävleborgs län. Arkivbild.
En fälld björnhanes ram vid fjolårets jakt i Gävleborgs län. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

220 björnar får fällas i Jämtland under höstens björnjakt, enligt ett beslut av länsstyrelsen.

"Vi bedömer att det stora uttaget är nödvändigt för att uppnå såväl syfte som mål för licensjakten", säger Emma Andersson, vilthandläggare på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Annons

Under fjolåret fick 200 björnar skjutas i länet, men då fälldes inte alla tilldelade björnar. Året dessförinnan var siffran 100.

En förklaring till det höga antalet i år är att björnstammen i Jämtland ligger över förvaltningsmålet om 650 djur. Enligt den senaste spillningsinventering som genomfördes i länet hösten 2020 omfattar populationen 1 044 djur.

Ett syfte med jakten är att minska de "betydande" skadorna på rennäringen som björnstammen leder till.

"Vi bedömer att det är av yttersta vikt att samtliga tilldelade björnar fälls för att vända björnstammens ökande trend", säger Andersson.

Jakten inleds den 21 augusti och pågår som längst till och med den 15 oktober.

Den senaste nationella populationsberäkningen som genomfördes 2017 visade att det fanns omkring 2 900 björnar i Sverige.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons