Annons
Nyheter

30 000 nya boendeplatser: "Jättestor utmaning"

Uppemot 30 000 nya boendeplatser för flyktingar ska vara på plats inom några månader. Beskedet ges av Migrationsverkets rättschef, som beskriver satsningen som en "jättestor utmaning", rapporterar .
Ukrainakriget • Publicerad 8 mars 2022
I dag är cirka 1|000 av Migrationsverkets omkring 10|000 boendeplatser lediga. Inom några månader kan ytterligare 30|000 platser behövas. Arkivbild.
I dag är cirka 1|000 av Migrationsverkets omkring 10|000 boendeplatser lediga. Inom några månader kan ytterligare 30|000 platser behövas. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

– Om man tittar på UNHCR:s siffror så kanske det kommer vara 7-8 miljoner som är på flykt och 2-4 fyra miljoner som söker sig utanför Ukraina, säger rättschef Carl Bexelius till tidningen.

Hittills har bara cirka 10-15 procent av de ukrainare som kommit till Sverige behövt hjälp av Migrationsverket, uppger han. Sedan krigets start den 24 februari har 2 248 ukrainska medborgare sökt asyl här.

Annons

Från och med i måndags kan ukrainare i stället ansöka om uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv. Det ska bli en mycket snabbare process än vid en asylansökan och Carl Bexelius bedömer att de ukrainare som söker uppehållstillstånd ska kunna få besked inom en vecka.

I dag är cirka 1 000 av Migrationsverkets omkring 10 000 boendeplatser lediga. Migrationsverket har vänt sig till regeringen och bett om ytterligare 960 miljoner kronor för att klara mottagandet.

Migrationsverkets regiondirektör i södra Sverige säger i en intervju med P4 Malmöhus att myndigheten inte varit förberedd på den hastigt eskalerande flyktingsituationen.

– Landet Sverige har ju valt att nedmontera sin kapacitet regelbundet sedan 2016, av fullt naturliga skäl vill jag säga. Det innebär att om vi får en väldigt, väldigt stor flyktingström till Sverige, så kommer detta att bli en otroligt stor utmaning för landet Sverige. Migrationsverket kommer inte att reda ut det på egen hand, säger regiondirektör Fredrik Bengtsson till radion.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons